W.G. van Dijk (bron: Monument Woeste Hoeve)

Willem van Dijk

1919 - 1945

Willem wordt geboren op 17 juni 1919 in Ossendrecht en woont in het Groningse Grijpskerk, waar hij werkt als ambtenaar ter gemeentesecretarie. Vanaf maart 1941 wordt hij daar belast met de uitreiking van persoonsbewijzen. Samen met collega Grietje de Boer is hij zo in staat om onderduikers aan valse persoonsbewijzen te helpen. Na de arrestatie van enkele onderduikers in juli 1944 komen de vervalste documenten van Grietje in handen van de Landwacht; de dag erop staan zij bij haar voor de deur. Grietje weet te ontsnappen, maar laat de persoonsbewijzen achter, zodat de Landwacht algauw Willem op het spoor komt. Willem duikt onder bij Anne Smallenbroek, bureauhouder van de Geheime Dienst Nederland in Assen. Op 10 januari 1945 vindt een inval plaats en worden ze allebei gearresteerd en vastgezet in Assen.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt bij herberg de Woeste Hoeve op de Veluwe een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, het hoofd van de SS en de Duitse politie in Nederland. Rauter overleeft de aanslag en laat de dag erop uit vergelding in totaal 274 gevangenen fusilleren. Ook Willem wordt dan als een van de Todeskandidaten aangewezen en op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve gefusilleerd. Hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.