Wilhelmus van Dijk

1884 - 1940

Wilhelmus wordt op 11 september 1884 geboren in Mierlo als zoon van Gerardus van Dijk en Ida Knoops. In 1910 trouwt hij in Helmond met Maria Ganzewinkel uit Stratum. Later verhuizen ze naar de Gestelsestraat in Eindhoven, waar Wilhelmus kolenhandelaar is.

Wilhelmus is niet meer onder de wapenen geroepen als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland is binnengevallen, maar omdat hij voor zijn werk een vrachtwagen heeft en deze zelf kan besturen, krijgt hij van een Eindhovense officier de opdracht om troepen naar Zeeland te vervoeren.

Wilhelmus zal zijn bestemming echter nooit halen. Op 12 mei 1940 komt hij in Breda om het leven bij een luchtaanval. Wilhelmus is 55 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 17 december 2017

Geen verzet, maar burger chauffeur die met zijn vrachtwagen in opdracht van een officier te Eindhoven troepen moest vervoeren naar Zeeland. Tijdens deze rit sneuvelde hij tijdens een luchtaanval. Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940 van J.W. de Leeuw blz. 62.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.