Huub Scholten

1927 - 1949

Huub wordt geboren op 1 september 1927 in Budel-Schoot. Als dienstplichtig soldaat komt hij eind 1948 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het op 1 januari 1949 opgerichte 6-6 Regiment Infanterie.

Voor de vervulling van zijn dienstverband vertrekt Huub in maart met de Volendam naar Nederlands-Indië, waar hij na een zeereis van een maand in Semarang aan land gaat. Tegen die tijd is het conflict in Nederlands-Indië in zijn laatste fase beland. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 leek de Republiek met de val van Djokjakarta en de arrestatie van de republikeinse regeringsleiders te zijn verslagen, maar de guerrillastrijd van het revolutionaire leger brandt daarna juist in alle hevigheid los.

Na aankomst krijgt het bataljon de tactische aanduiding 425 Bataljon Infanterie en tijdens de zes weken training ingezet voor wachtdiensten, trein- en konvooibeveiliging en patrouilles. Vanaf 16 juni patrouilleert het bataljon in de regentschappen Wonosobo en Bandjarnegara in de binnenlanden van Midden-Java.

Huub gaat hier een zware tijd tegemoet. De troepen worden in dit gebied voortdurend onder vuur genomen door de guerrillastrijders van het revolutionaire leger en de te bemannen posten zijn slecht bereikbaar. Tegen deze achtergrond sneuvelt Huub op 3 juli 1949 in de omgeving van Wonosobo. Hij is 21 jaar geworden en op het moment van overlijden bevorderd tot soldaat 1e klasse. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jo Engels zei op 17 maart 2020

Mijn vader was ook bij 425 BI en vertelde mij steeds dat die periode erg was

BHIC Lisette Kuijper zei op 18 maart 2020

Hartelijk dank voor je reactie, Jo. Wat moet het zwaar voor je vader geweest zijn om ook onderdeel te zijn van dit bataljon. Vertelde hij weleens wat meer over wat hij daar had meegemaakt?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.