Hans Schoon

1921 - 1944

Hans wordt geboren op 23 november 1921 in Uden als zoon van de veearts. Hij groeit op in Nijmegen waar hij het gymnasium aan het Canisiuscollege bezoekt. Na het behalen van zijn diploma studeert hij economie aan de Roomsch Katholieke Handelshoogeschool in Tilburg. Als hij ten tijde van de Duitse bezetting wordt geconfronteerd met de loyaliteitsverklaring, besluit hij niet te tekenen en duikt onder in de omgeving van zijn geboorteplaats Uden. Na de bevrijding van Nijmegen op 20 september 1944 meldt Hans zich samen met Bob Tiemstra als tolk en gids voor de Amerikanen bij 82e Airborne Division.

Op 6 oktober rijdt hij met enkele Amerikaanse soldaten op patrouille, als hun wagen dan bij Elst in een Duitse hinderlaag terechtkomt. In het vuurgevecht wordt de wagen in brand geschoten en sneuvelen enkele Amerikaanse parachutisten. Bob wordt in krijgsgevangenschap afgevoerd en later doodgeschoten. Hans ziet geen kans om uit de brandende wagen te ontsnappen en sterft in de vlammen. Hij is 22 jaar geworden.

Voor de familie blijft het nog enkele maanden onduidelijk wat er met Hans is gebeurd; zijn stoffelijk overschot is ook nooit geïdentificeerd. Nadat de Duitsers definitief zijn verdreven, wordt op de plaats van de hinderlaag in de berm een tijdelijk veldgraf aangetroffen met op het kruis het opschrift ‘Presumed American Soldier’. Vermoedelijk was Hans daar begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 juli 2018

Bedankt voor de tip Harry! Dit is een heel indrukwekkend verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.