Harrie Soetens (bron: Heemkundekring De hooge dorpen, Vessem, Wintelre en Knegsel)

Harrie Soetens

1919 - 1943

Harrie wordt geboren op 22 april 1919 in Vessem. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Harrie als soldaat onder de wapenen geroepen om bij te dragen aan de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Samen met duizenden militairen wordt Harrie dan krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Voor het einde van het jaar is Harrie naar Singapore getransporteerd, waar hij op 29 december met duizend Nederlandse krijgsgevangenen wordt ingescheept op het Japanse transportschip Nichimei Maru. Eindbestemming is de Birmese havenstad Moulmein, van waaruit ze voor dwangarbeid zouden worden doorgezonden naar de verderop gelegen Birma-spoorlijn. Drie dagen later, Nieuwsjaarsdag 1943, wordt in de haven van het Maleise Penang een tweede transportschip, Moji Maru 2, aan het konvooi toegevoegd.

Op 15 januari 1943 bevindt de Nichimei Maru zich in de Golf van Martaban, op 75 kilometer van Moulmein, als geallieerde toestellen een luchtaanval op het schip uitvoeren. De Nichimei Maru zinkt en veel krijgsgevangenen belanden te water, maar de meesten kunnen aan boord worden genomen van de Moji Maru 2. Tweeëndertig gevangenen kunnen echter niet meer gered worden. Een van hen is Harrie die nog aan boord van het schip dodelijk wordt getroffen door een granaatscherf van het geallieerde vuur. Hij is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ria Soetens zei op 25 oktober 2020

Harrie Soetens was mijn oom , er zijn verschillende familieleden die zijn naam hebben gekregen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 26 oktober 2020

Wat mooi, Ria, dat jullie jullie oom mede door de naamgeving van familieleden, in ere houden. Wordt er in de familie ook nog veel over hem gepraat?  

Ria Soetens zei op 26 oktober 2020

Hey Mariet, ik heb het bericht van de helden op de familie app gezet dus nu wordt er wel over gepraat . In Vessem is een gedenksteen geplaatst voor ome Harrie daar wordt hij genoemd als gesneuveld tijdens politionele actie i.p.v. als krijgsgevangene van de Japanners. Dit is wel gemeld bij een ambtenaar maar tot op heden niet veranderd. Ik zal nog eens gaan buurten op het gemeentehuis . Groet Ria

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 oktober 2020

Wat mooi dat er nu binnen jouw familie over Harrie wordt gepraat, Ria! Bedankt voor je reactie en we horen het graag als je bericht krijgt vanuit het gemeentehuis of als wij misschien iets aan kunnen passen in bovenstaand verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.