H.J. Soes (bron: De Vrije Philips Koerier, 18 sept. 1946)

Hermanus Soes

1908 - 1945

Hermanus wordt geboren op 20 november 1908 in Zaltbommel en woont in Eindhoven, waar hij werkt bij Philips als kantoorbediende. Tijdens de Duitse bezettingsjaren houdt hij onderduikers in zijn eigen huis verborgen en is hij in bezit van illegale lectuur. Zijn verzetsactiviteiten worden verraden, waarna hij op 26 mei 1944 thuis door NSB’ers wordt gearresteerd.

Via Amersfoort wordt hij afgevoerd naar kamp Vught, waar hij blijft tot de evacuatie op ‘Dolle Dinsdag’ 5 september 1944. Vanwege het naderen van de geallieerde troepenmacht gaat de SS dan over tot de overhaaste ontruiming van het kamp. Met de mannelijke gevangenen wordt Hermanus op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, ten noorden van Berlijn. Ruim een maand later wordt hij doorgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Hermanus daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Ook voor Hermanus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt ergens in de loop van januari 1945, mogelijk al op de 11e. Als juridische overlijdensdatum heeft het Rode Kruis 31 januari 1945 vastgelegd. Hermanus is dan 36 jaar geworden en laat een vrouw met een minderjarig kind achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Elsbeth Steenkamp zei op 23 augustus 2020

Hij was mijn opa ❤️

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 24 augustus 2020

Bedankt voor je reactie Elsbeth, je mag zeker trots zijn op jouw opa. Wat heeft je opa veel gedaan en wat zal er een hoop angst geweest zijn en ontberingen. Vertelde je oma wel eens over hem en over wat zij in de oorlog allemaal meemaakte?

Riekje Boeringa-Soes zei op 29 september 2020

Ik ben trots op mijn vader, ook om wat hij gedaan heeft in de oorlog. ❤️❤️

Riekje Boeringa-Soes

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 29 september 2020

Dat kan ik me helemaal voorstellen, Riekje! Hartelijk dank voor je reactie. Werd er in jullie gezin veel over hem gesproken? Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we het natuurlijk graag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.