Harrie Soetens (bron: Heemkundekring De hooge dorpen, Vessem, Wintelre en Knegsel)

Harrie Soetens

1919 - 1943

Harrie wordt geboren op 22 april 1919 in Vessem. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Harrie als soldaat onder de wapenen geroepen om bij te dragen aan de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Samen met duizenden militairen wordt Harrie dan krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Voor het einde van het jaar is Harrie naar Singapore getransporteerd, waar hij op 29 december met duizend Nederlandse krijgsgevangenen wordt ingescheept op het Japanse transportschip Nichimei Maru. Eindbestemming is de Birmese havenstad Moulmein, van waaruit ze voor dwangarbeid zouden worden doorgezonden naar de verderop gelegen Birma-spoorlijn. Drie dagen later, Nieuwsjaarsdag 1943, wordt in de haven van het Maleise Penang een tweede transportschip, Moji Maru 2, aan het konvooi toegevoegd.

Op 15 januari 1943 bevindt de Nichimei Maru zich in de Golf van Martaban, op 75 kilometer van Moulmein, als geallieerde toestellen een luchtaanval op het schip uitvoeren. De Nichimei Maru zinkt en veel krijgsgevangenen belanden te water, maar de meesten kunnen aan boord worden genomen van de Moji Maru 2. Tweeëndertig gevangenen kunnen echter niet meer gered worden. Een van hen is Harrie die nog aan boord van het schip dodelijk wordt getroffen door een granaatscherf van het geallieerde vuur. Hij is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.