J.M.H. Snoeren (bron: Fam. Snoeren)

Jan Snoeren

1920 - 1944

Jan wordt geboren op 19 april 1920 in Tilburg als zoon van Kees Snoeren en Mientje Komans. Met zijn ouders vertrekt hij naar Nederlands-Indië, waar zijn moeder vandaan komt.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jan gemobiliseerd als soldaat-ziekenverpleger om de verdedigers van de kolonie met medische hulp te ondersteunen.

Na een invasie van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng.

Jan wordt mogelijk vanwege zijn gedeeltelijk Indische afkomst mogelijk niet als Europeaan en militair, maar als politieke vijand gevangen genomen, vanwege de Europese afkomst van zijn vader. Hij komt in elk geval terecht in de Tjipinang-gevangenis te Meester Cornelis (het hedendaagse Jatinegara), waar met name politieke gevangenen worden vastgezet.

Jan overlijdt daar op 17 januari 1944, vermoedelijk aan de gevolgen van ziekte, ondervoeding en verwaarlozing, maar ook fatale verwonding als gevolg van zware mishandeling door de bewakers valt niet uit te sluiten. Jan is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.