J.J.H. Snoek (bron: L. Verkooijen)

Jacobus Snoek

1907 - 1942

Jacobus wordt geboren op 22 december 1907 in Rotterdam en woont in Eindhoven. Hij werkt als meubelmaker en is lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). De nazi’s beschouwen communisten net als joden als hun grootste vijanden en worden dan ook sinds het begin van de bezetting actief vervolgd. Jacobus loopt bovendien risico omdat hij zich daarnaast ook met andere, openlijke verzetsactiviteiten bezighoudt, zoals het verspreiden van illegale bladen en hulpverlening aan onderduikers.

Als Duitsland in juni 1941 de Sovjet-Unie binnenvalt, gaan de Duitsers in Nederland over tot massa-arrestaties. Ook Jacobus wordt op enig moment gearresteerd en op 8 februari 1942 in Eindhoven gefusilleerd. Jacobus is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.