P.C. Snoeijers (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Piet Snoeijers

1925 - 1944

Piet wordt geboren op 28 november 1925 in Wouw. Hij groeit op in het grote, katholieke gezin van Johannes Snoeijers en Adriana van den Maagdenberg, in een boerderij op de hoek van de Dwarsdijk en de Groenedijk in Welberg bij Steenbergen. De familie brengt het grootste deel van de oorlogsjaren ongeschonden door. Piet zelf is na zijn schooltijd werkzaam als betonarbeider.

Het oorlogsgeweld bereikt Welberg tijdens de bevrijding, eind oktober 1944. Op donderdagavond 2 november  beginnen de Canadezen de grote aanval op de Duitsers in Welberg. Om acht uur ziet Piet enkele schimmige figuren hun huis over de dijk naderen. Nadat hij heeft vastgesteld dat het Canadese soldaten zijn, biedt hij zich vrijwillig aan om met hen mee te vechten. Vermoedelijk doet Piet dat samen met zijn vriend van even verderop, Piet ‘de Bok’ Augustijn. Piet en de Bok voeren vrijwillige verkenningsacties en omdat ze de weg goed weten, leggen de Canadezen hen niets in de weg.

Als de verkenningsgroep van de Canadezen de bebouwde kom van Welberg over de Welbergsedijk naderen, nemen Duitsers verstopt in het dijkhuisje bij café De Witte van Iriks hen onder vuur. Duitsers in het bos aan de overzijde van de Boomvaart openen eveneens het vuur. Piet en de Bok sluipen verder vooruit langs de dijk, als ze plotseling vanuit het dijkhuisje, of vanuit het bos worden beschoten. De Bok weet zich in veiligheid te brengen en geeft met zijn vlucht de positie van de Duitsers in het dijkhuisje vrij die vervolgens uitgeschakeld worden. Piet blijft echter zwaargewond liggen in een greppel. Terwijl de Canadezen verder optrekken, halen de lokale verzetsmensen Koos Veraart en Piet Lammeree Piet op en brengen hem op een draagbaar naar Steenbergen, waar hij de volgende dag blijft.

Als hij op 4 november door de Canadezen wordt weggebracht naar het burgerziekenhuis in Bergen op Zoom of mogelijk het militair hospitaal in Antwerpen, bezwijkt hij onderweg aan zijn verwondingen. Piet is 18 jaar geworden en wordt thuis in Welberg begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Angelo en Hann… zei op 5 november 2020

Gisteren, 76 jaar na het overlijden van Piet Snoeijers, is in het hart van Welberg ter ere van Piet een straatnaambord onthuld.

Stichting Bevrijdingsmonument Welberg.
(dit monument staat aan de Canadezenweg: de vroegere Dwarsdijk)

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 november 2020

Beste Angelo en Hanneke, hartelijk dank voor jullie reactie! Wat een mooi initiatief en fijn dat Piet op deze bijzondere manier extra herdacht wordt. We horen het graag als iemand ons nog meer over Piet kan vertellen. Nogmaals dank voor jullie bijdrage!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.