Huub Jeucken (bron: H. Haerkens)

Huub Jeucken

1926 - 1948

Huub wordt geboren op 3 juli 1926 in Eindhoven, als tweede van de zes kinderen van Leonardus Jeucken en Theresia Boosten. Hij groeit op met vijf broers en een zus. Na zijn schooltijd komt hij op voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht.

Op 16 juli 1948 wordt hij op de kazerne in Roosendaal doodgeschoten door een afgaand pistool. Huub overlijdt ter plaatse, 22 jaar oud. Hij is daarmee het tweede kind uit het gezin die in militaire dienst om het leven kwam. Zijn jongere broer Leo kwam tijdens de bevrijding om het leven. Zijn oudere broer Jan zou ruim vijf maanden na Huub in Nederlands-Indië sneuvelen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Harry Haerkens zei op 26 maart 2021

Korperaal Huub Jeucken was niet gestationeerd in voormalig Nederlands Oost-Indïe maar in Roosendaal waar hij tijdelijk was gestationeerd. Tijdens het aflossing van de wacht is hij per abuis doodgeschoten door mede militair.

Zijn broer Jan Jeucken is in voormalig Nederlands Oost Indíé gesneuveld.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 29 maart 2021

Beste Harry, hartelijk dank voor je reactie. Zou je nog eens naar onze tekst willen kijken? Er staat dat Huub in Roosendaal is overleden. Of zie jij toch nog zaken die niet correct zijn?

Harry Haerkens zei op 30 maart 2021

Geachte mevrouw Mariet Bruggeman, Ik vraag mij af wie u de informatie heeft versterkt dat Huub: ''voor de vervulling van zijn dienstverband zou worden voorbereid op inzet in Nederlands Indië''?
Huub was in Roosendaal tijdelijk gestationeerd om mee te helpen bij de aardappeloogst. Zijn bataljon behoorde tot het 7e Regiment infanterie te Rotterdam. Zijn broer Jan is in het hospitaal te Batavia overleden nadat hij een schotwond had opgelopen. Hij ligt begraven naast Generaal Spoor.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 31 maart 2021

Bedankt Harry, voor je nadere toelichting. Ik ga dit opnemen met mijn collega Frank. Je hoort via dit forum weer van ons.

 

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 april 2021

Dag Harry,

Die misinformatie komt van mij af. Dat had ik duidelijk verkeerd begrepen vanuit ons eerdere mailcontact. Ik heb het inmiddels verwijderd. Maar heel goed dat u het aangeeft, want hieruit blijkt dat Huub eigenlijk onterecht op deze site is gezet. Er was immers geen sprake van inzet bij oorlogshandelingen.

Om ervoor te zorgen dat Huub niet uit het oog raakt, zal ik zijn lotgevallen kort benoemen op de pagina's van zijn beide broers. Daar plaats ik dan ook zijn foto. Huubs gegevens en verhaal zal ik archiveren, mochten we in de toekomst bijvoorbeeld de criteria van de eregalerij verruimen.

Mocht er wat u betreft toch nog een goed argument zijn om Huub apart als gesneuvelde op deze site te herdenken, dan hoor ik dat uiteraard heel graag. U kunt rechtstreeks contact opnemen met mij via frank.van.doorn@bhic.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.