J.C.J. van der Brugge (bron: Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen)

Joop van der Brugge

1925 - 1947

Joop wordt op 18 juni 1925 geboren in Werkendam als zoon van Leendert van der Brugge en Hendrika van Driel. Hij woont in Willemstad, waar zijn vader werkt als van de postkantoorhouder. Mogelijk is ook Joop zelf dan postbode.

Tijdens de oorlog duikt hij onder om de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling Duitsland, te ontlopen, maar bij een razzia wordt hij alsnog gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland. Hij keert terug naar huis en meldt zich na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland als oorlogsvrijwilliger bij de Koninklijke Landmacht. Joop wordt ingedeeld bij de 16e compagnie Legergenietroepen, opgericht in het najaar van 1945 te Gorinchem als de 1e Indië Compagnie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Joop voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

In maart 1946 reist hij naar Groot-Brittannië, waar hij twee maanden een transitkamp verblijft voor verdere uitrusting. Aansluitend wordt hij begin mei met het troepentransportschip Sibajak naar Nederlands-Indië gezonden. Eind diezelfde maand gaat Joop aan land bij Batavia en wordt na aankomst gelegerd in het voormalige KNIL-kampement te Tjimahi. Vandaaruit voert hij met name herstelwerkzaamheden uit aan de konvooiweg tussen Bandoeng en Buitenzorg. De legergenietroepen zijn anders georganiseerd dan de veldcompagnieën van de genie; de vier werkpelotons zijn uitgerust met zwaarder technisch materieel en kennen ieder een elektromechanisch peloton met mobiele werkplaats en verplaatsbare stroomaggregaten en pompinstallaties. Om deze reden worden de Legergenietroepen met name ingezet voor de bouw van grotere en complexere geniewerken, zoals permanente bruggen en vliegvelden. Het werk is essentieel voor de logistieke uitvoering van de militaire krijgsverrichtingen, maar door de aard van de activiteiten en de aanhoudende kans op aanslagen en hinderlagen ook gevaarlijk.

Op 28 december 1947 rijdt Joop in een pantserwagen door Tjikidping in de omgeving van Cheribon. De pantserwagen voert een witte vlag aan de antenne, maar wordt dan vanuit een hinderlaag met een mitrailleur beschoten. Bij die aanval wordt Joop dodelijk getroffen. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Yvonne Welings zei op 15 juni 2021

Is Joop nu 1925 geboren of 1926, zie titel?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 juni 2021

Bedankt voor het opmerken van deze fout Yvonne, het juiste jaartal van geboorte (1925) is inmiddels ook aangepast in de tekst.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.