A.C. Jacops (bron: Oorlogsgravenstichting)

Antonius Jacops

1927 - 1949

Antonius Jacops (zijn achternaam wordt vaak als 'Jacobs' geschreven) )wordt geboren op 17 september 1927 in Mill. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt ingedeeld als huzaar bij het Regiment Huzaren Van Boreel. Voor de vervulling van zijn dienstplicht wordt Antonius naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag, nadat daar in augustus 1945 het geweld is losgebarsten van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Met de Nieuw Holland verlaat Antonius op 30 oktober 1947 Nederland, om na een zeereis van bijna een maand op 28 november te debarkeren in Batavia.

Na aankomst wordt Antonius eerst in Batavia en daarna in Buitenzorg gelegerd, waar verdere opleiding volgt en de eerste patrouilles worden gelopen. In januari wordt Antonius ingezet bij verschillende militaire acties ten oosten van Buitenzorg; in juni volgt overplaatsing naar Lawang in Oost-Java, waar de huzaren de hoofdwegen beveiligen.

Tijdens de Tweede Politionele Actie worden de huzaren bij de Mariniers gevoegd voor de zuiveringscampagnes in de Javaanse binnenlanden rondom Madioen. Daarbij lopen de troepen behoorlijke vertraging op door de talrijke wegversperringen en tankvallen die oorspronkelijk door het KNIL zijn aangebracht om de Japanse inval van bijna zeven jaar eerder te hinderen.

Ook na het einde van de Tweede Politionele Actie blijft het onrustig en hebben de huzaren een zware en gevaarlijke taak in het beveiligen van de hoofdwegen door de vele versperringen, mijnen en beschietingen.

Op 29 juli 1949 sneuvelt Antonius tijdens het vervullen van zijn plicht in Srengat bij Blitar. Hij is 21 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Peter van Grinsven zei op 11 september 2019

Dit is 'Ome Toon', een broer van mijn moeder. Zijn achternaam werd eigenlijk geschreven met een p, dus Jacops. Maar dat is een veel voorkomende verschrijving. Als aanvulling weet ik nog dat hij met zijn voertuig op een boobytrap is gereden. Hij is in het ontstane gat gevallen, nadat zijn voertuig op kop terecht kwam. Hij is gestikt in de modder. Geen 'heldhaftige' dood, voor zover je daarvan überhaupt kunt spreken. Zijn moeder, mijn oma, was ontroostbaar. Hij was voorzien om de opvolger op de boerderij van mijn opa te worden.

Peter van Grinsven zei op 11 september 2019

Nog een aanvulling, wij hebben een vrij uitgebreid fotoboek uit die tijd van ome Toon in Indië. Interesse? laat het even weten..

T v.d.Aalst zei op 11 september 2019

Heb wel interesse in dat fotoboek

Peter van Grinsven zei op 11 september 2019

Correctie op mijn eerdere reactie inzake de doodsoorzaak van Antonius Jacob(p)s, 'hij is met zijn auto op een trekbom gereden, was toen zwaar gewond en heeft nog een nacht geleefd Dat is een aalmoezenier destijds komen vertellen in Wilbertoord

Jan Pero zei op 15 september 2021

Bij de crematiedienst van Antoons broer Henk werd vanmiddag nog kort stilgestaan bij het overlijden van Antoon Jacops (in het hoofdbericht abusievelijk met een b geschreven).

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 16 september 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Jan en wat mooi dat Antoon tijdens deze dienst genoemd werd. We zullen de naam zo snel mogelijk aanpassen in Jacops. Bedankt voor het doorgeven!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.