W.P. Jacobs (bron: Heemkundekring Amalia van Solms, Baarle-Nassau)

Willem Jacobs

1920 - 1940

Willem wordt geboren op 2 juli 1920 in Baarle-Nassau als oudste in een gezin van zes zoons en drie dochters. Zijn ouders hebben een boerderij in Baarle-Nassau en totdat hij wordt opgeroepen als dienstplichtige, werkt Willem thuis.

Nadat hij zich heeft gemeld voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht, wordt Willem ingedeeld bij de 5e compagnie van het 6e depotbataljon van de infanterie in Rotterdam. Als de oorlogsdreiging ook voor Nederland steeds verder toeneemt, wordt zijn eenheid ingezet voor de verdediging van de PTT-kantoren in Rotterdam en Maassluis, in het kader van de veiligstelling van alle strategisch belangrijke en kritieke punten in stad.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Diezelfde dag nog worden Duitse parachutisten gedropt op strategische punten in Zuid-Holland om de Nederlandse tegenstand zo gauw mogelijk te breken en te voorkomen dat de regering naar het buitenland vlucht. Bij gevechten rond het PTT-kantoor in Rotterdam raakt Willem op de eerste oorlogsdag zwaargewond en wordt afgevoerd naar het Franciscusziekenhuis. Mogelijk is hij vanuit de lucht beschoten, maar het is niet helemaal uitgesloten dat Willem het slachtoffer is van eigen vuur. Hij bezwijkt vier dagen later, op 14 mei, aan zijn eerder opgelopen verwondingen. Willem is 19 jaar geworden en wordt thuis in Baarle-Nassau begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.