Wilhelmus Jacobs

1920 - 1943

Wilhelmus wordt geboren op 15 februari 1920 in de gemeente Cuijk en Sint-Agatha. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Daar wordt hij als fuselier ingedeeld bij de genietroepen in Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL gedwongen tot de overgave. Diezelfde dag wordt ook Wilhelmus krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Later wordt hij samen met duizenden andere Nederlandse militairen naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, om als dwangarbeider te worden ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hij komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Chungkai aan de samenvloeiing van de Khwae Yai en de Khwae Noi tot de Mae Klong, op 57 kilometer van het oostelijke einde van de lijn in Non Pladuk. Chungkai is een van de grotere kampen dat van november 1942 tot februari 1943 fungeert als werkkamp bij de aanleg van de spoordijk tot aan Wan Lun en de bouw van de brug over de Khwae (Kwai), bekend van het verhaal van Pierre Boulle. Vanaf februari is Chungkai vooral een hospitaalkamp voor gevangenen uit de verderop gelegen kampen een doorgangskamp voor gevangenen die vanuit Non Pladuk binnenkomen.

Het is niet bekend of Wilhelmus vanaf het begin aan het werk is gezet in Chungkai, of dat hij een van de duizenden zieke gevangenen is die van verderop aan de lijn worden binnengebracht. Op 14 augustus 1943 bezwijkt hij op 23-jarige leeftijd in het kamp aan de gevolgen van ziekte, uitputting, ondervoeding en mishandeling. Wilhelmus rust op de oorlogsbegraafplaats in Chungkai.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.