Cornelis Jacobs (bron: K. Ramaker)

Kees Jacobs

1922 - 1944

Kees wordt geboren op 13 januari 1922 in Dongen en werkt als machinebankwerker in een fabriek. Tijdens de bezettingsjaren wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar hij weigert hieraan gehoor te geven. Om deze reden wordt Kees gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort. Op 10 september 1944 wordt hij vervolgens naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Als dwangarbeider wordt hij vijftien dagen later met 1500 medegevangenen in een veewagon doorgestuurd naar het buitenkamp Husum-Schwesing in Sleeswijk-Holstein. Daar wordt Kees ingezet bij de aanleg van de Friesenwall, een verdedigingslinie tegen een eventuele geallieerde invasie in Duitsland vanuit de Noordzee. De snel veranderende militaire situatie eind 1944 leidt ertoe dat de Friesenwall zijn nut heeft verloren en het kamp Husum-Schwesing wordt in november gesloten en de overlevenden terug naar Neuengamme gestuurd. In de korte tijd dat het kamp heeft bestaan, zijn bijna 300 van 2500 gevangenen door mishandeling, ondervoeding en uitputting om het leven gekomen. Een van hen is Kees die aan een longaandoening zou zijn bezweken, veroorzaakt door de slechte leefomstandigheden in het kamp. Kees is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 maart 2018

Bedankt voor de link, Jan! We gaan de informatie op de site van Neuengamme zorgvuldig bekijken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.