Hendrik de Jager

1918 - 1944

Hendrik wordt geboren op 27 februari 1918 in Tilburg. Hij meldt zich voor militaire dienst en wordt als 2e luitenant-ter-zee ingedeeld bij de Militaire Luchtvaartdienst (MLD) van de Koninklijke Marine. Hendrik is na de Duitse inval uitgeweken naar het Verenigd Koninkrijk en zet aan geallieerde zijde de strijd om de Nederlandse vrijheid voort. Daar wordt hij opgeleid tot vlieger.

Op 18 mei 1944 bevindt hij zich aan boord van Hellcat-vliegtuig JV-182 dat deelneemt aan een nachtelijke oefening in formatievliegen in Noord-Ierland. Tijdens die oefening komt het toestel op een hoogte van driehonderd meter in botsing met Hellcat FN-376, bestuurd door sergeant-vlieger Franciscus Brogtrop uit Breda. Beide toestellen storten neer in de Lough Foyle bij Londonderry; niemand van de inzittenden in allebei de toestellen overleeft het ongeluk. Hendrik is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Faughanvale in Noord-Ierland.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.