G. Werts (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Gerard Werts

1908 - 1943

Gerard wordt geboren op 12 september 1908 in Heeze als jongste van de acht kinderen van Jacobus Wert en Johanna van de Ven. Begin jaren dertig ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Anna Verhoeven uit Valkenswaard, terwijl ze allebei op bedevaart zijn naar de O.L. Vrouwe ter Eik in Meerveldhoven. Ze trouwen in de zomer van 1933 en verhuizen in het najaar van Heeze naar Valkenswaard. Daar wordt hun eerste zoon geboren.

Gerard werkt in Eindhoven als sigarenmaker bij firma Mignot & De Block. Om dichterbij zijn werk te zijn, verhuist Gerard met zijn gezin in 1937 naar Eindhoven, waar zijn dochter wordt geboren. Tijdens de Duitse bezettingsjaren keren ze weer terug naar Valkenswaard.

Op 29 april 1943 verordenen de Duitse autoriteiten dat alle Nederlandse oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden, vanwege de betrokkenheid van oud-officieren in het verzet. In reactie hierop breken spontaan de landelijke april-meistakingen uit, maar deze worden door hun gebrek aan centrale coördinatie snel en hardhandig door de Duitsers beëindigd.

In de ochtend van 3 mei 1943 gaat Gerard per fiets naar zijn werk. Anna waarschuwt hem om vanwege de stakingen zo snel mogelijk weer haar huis te komen, omdat de Duitsers zeer hard en willekeurig optreden tegen stakers en iedereen die van protest wordt verdacht.

Ook Gerard ontkomt niet aan de vergeldingsdrang van de Duitsers. Voor de ingang van de sigarenfabriek wordt hij opgepakt en in een overvalwagen geduwd, waarmee hij naar het Standsgericht op het hoofdkantoor van Philips wordt gebracht. Van de arrestanten worden er zeven uitgekozen om als voorbeeld voor de rest te dienen. Zij worden naar het fabrieksterrein van Philips gebracht en daar publiekelijk gefusilleerd. Gerard is een van de veroordeelden. Hij is 34 jaar en laat zijn weduwe met twee jonge kinderen achter. Anna verneemt pas een dag later van haar schoonbroer over de dood van haar man; het wordt haar zelf nooit officieel medegedeeld.

Gerards lichaam is vermoedelijk met dat van de andere veroordeelden in kamp Vught gecremeerd; de eredienst in Valkenswaard vindt met lege kist plaats. Postuum is hem in 1982 het verzetsherdenkingskruis toegekend, door zijn weduwe in ontvangst genomen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jacky Werts zei op 17 november 2022

Las in een oud boek tweede wereldoorlog van de dood schieten van gerardus Werts

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 17 november 2022

Hartelijk dank voor je reactie, Jacky. Was Gerard misschien familie van jou? Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

JACKY WERTS zei op 18 november 2022

HET ZAL ONGETWIJFELD FAM ZIJN WANT ALLE WERTSEN ZIJN FAM KOMEN OORSPRONKELIJK UIT DUITSLAND MAAR ER ZIJN ZOVEEL VERTAKKINGEN OA NEDERLAND BRABANT ARNHEM NIJMEGEN ENZ MAAR DOOR HET VERHAAL TE LEZEN IN EEN OUD BOEK OVER DE OORLOG VIEL DE NAAM GERADUS WERTS OP

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 november 2022

Bedankt voor je reactie Jacky.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.