G. Schoenmakers (bron: Fam. Schoenmakers)

Gerrit Schoenmakers

1912 - 1940

Gerrit wordt geboren op 22 december 1912 in Groesbeek als het op een na jongste van de negen kinderen van Johannes Schoenmakers en Maria Peters. Vader werkt veelvuldig met ondergrondse kabels en krijgt het advies om bij Philips te gaan werken. Hij besluit daarop met zijn gezin naar Aalst te verhuizen, dicht in de buurt van Eindhoven. Hij koopt een huis aan de Gestelsestraat in Aalst, dat echter een dag na aankoop tot de grond toe afbrandt. Dientengevolge moet het gezin zich de komende maanden behelpen met een tent op het weiland aan de Akkerstraat, totdat het huis is herbouwd.

Gerrit volgt de lagere school aan de Gestelsestraat. Zijn meester ziet dat hij meer in zijn mars heeft en stelt aan zijn vader voor dat Gerrit verder gaat leren, maar vader ziet er niets in. “Iedereen van ons gezin is meteen gaan werken, dus onze Gerrit ook”, is het antwoord. Gerrit gaat daarop aan de slag in een textielfabriek in Eindhoven.

Als vanaf het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Gerrit als enige van het gezin opgeroepen voor militaire dienst. Als soldaat wordt hij ingedeeld bij een mitrailleurscompagnie van de Koninklijke Landmacht en verblijft daarvoor een groot deel van de tijd op de kazerne in Venlo. Begin mei 1940 wordt hij ingezet bij de landsverdediging aan de Peel-Raamstelling bij Veghel.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen en moeten de Nederlandse verdedigers zich onder druk van de vijandelijke opmars westwaarts terugtrekken over de Zuid-Willemsvaart richting Tilburg. In de nacht van 11 op 12 mei komt Gerrit met een groep mitraillisten van zijn compagnie aan in Tilburg, bij de brug van de Bosscheweg over het Wilhelminakanaal. Op dat ogenblik wordt deze bewaakt door Franse troepen die de naderende soldaten aanzien voor Duitsers en laten daarom de brug op 12 mei om drie ’s nachts opblazen. Als gevolg hiervan komen Gerrit, soldaat Johannes Beurkens uit Helden en soldaat Frans Coolen uit Deurne om het leven. Gerrit is 27 jaar geworden.

Hij wordt diezelfde dag nog begraven op de Algemene Begraafplaats Vredehof aan de Gilzerbaan in Tilburg. De familie verneemt pas enkele dagen later over het lot van Gerrit, nadat broer Jo op zoek is gegaan in Tilburg. Gerrit vindt zijn laatste rustplaats thuis in Aalst op de rooms-katholieke begraafplaats. In Aalst houdt de G. Schoenmakerslaan zijn naam in herinnering.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Gerard Schoenmakers zei op 4 april 2023

Helaas heb ik mijn oom Gerrit Schoenmakers niet mogen kennen. Bij het lezen van zijn historie constateerde ik een fout bij de samenstelling van de familie.
In Uw tekst staat dat Gerrit een zoon was van Joanna Schoenmakers en Peeters. Joanna moet echter zijn: Joannes, dan wel Johannes..
Mogelijk kan de info worden aangepast. Met de macht der gewoonten hebben anderen hier waarschijnlijk overheen gelezen.
Mvrgr.
Gerard Schoenmakers

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 5 april 2023

Bedankt voor de correctie, Gerard. Ben je naar hem vernoemd? We hebben de spelling aangepast aan de Burgerlijke Stand, de officiële spelling. Daar staat Gerrits van te boek als Johannes Schoenmakers en zijn moeder als Maria Elisabeth Peters (met een enkele 'e' dus).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.