Hendricus Schoenmakers

1914 - 1941

Hendricus wordt geboren op 16 mei 1914 in Loon op Zand en woont in Den Haag. Hij dient bij de Koninklijke Marine als officier van de Marine Stoomvaartdienst aan boord van de onderzeeër K XVII. Op 6 september 1938 neemt deze onderzeeër deel aan een grote vlootschouw in Soerabaja, ter ere van het veertigjarige regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.

In november 1941 wordt de K XVII samen met de onderzeeërs K XVII en O 16 ingedeeld bij de eerste divisie van het onderzeebootflottielje; deze wordt op 1 december onder Brits commando geplaatst. Vanaf dat ogenblik voert de K XVII vanuit Singapore patrouilles uit in de Zuid-Chinese Zee.

Op 21 december 1941 vaart de onderzeeër op een Japanse zeemijn in de Golf van Thailand, veertig kilometer ten noord van het Maleise eiland Tioman. Enkele dagen eerder was de O 16 op een mijn in hetzelfde veld gelopen. Alle 38 bemanningsleden van de K XVII komen om het leven. Onder de slachtoffers bevindt zich Hendricus; hij is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.