Sjef Dor

1915 - 1944

Johan (roepnaam Sjef) wordt geboren op 16 augustus 1915 in Tilburg als een van de elf kinderen van Petrus Dor en Catharina Lutjens. De familie woont in Breda, waar Sjef werkt als opzichter. Tijdens de Duitse bezetting is hij vermoedelijk samen met zijn vader Petrus actief voor de Bredase verzetsgroep onder leiding van luitenant-generaal Van Nijnatten.

In de zomer van 1944 krijgen vader en zoon Dor van een Bredase gemeenteambtenaar tekeningen overhandigd van Duitse verdedigingswerken en van de vliegbasis te Gilze en Rijen die zogenaamd voor het verzet bedoeld zijn. Het blijkt echter dubbelspel te zijn, want in de ochtend van 17 juli wordt Sjef met zijn vader door de Duitsers gearresteerd. Dezelfde ambtenaar blijkt nauwe contacten te onderhouden met de Sicherheitsdienst (SD) en heeft vader en zoon Dor opzettelijk in de val gelokt.

Sjef en Petrus worden door agenten van de SD verhoord in het gebouw van de Koninklijke Militaire Academie en vervolgens binnengebracht in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Sjef is niet lang daarna naar kamp Vught overgebracht, waar hij op 11 augustus 1944 wordt gefusilleerd. Sjef is 28 jaar geworden. Zijn vader wordt niet lang daarna weer vrijgelaten.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Agnes Dor zei op 10 september 2023

Wie heeft er een foto van mijn oom Johan Joseph Dor ,broertje van mijn vader Henicus Lodewijk Dor

BHIC Hilde Jansma zei op 11 september 2023

Wij hebben helaas nog geen foto kunnen vinden, Agnes. Maar misschien dat iemand anders die wel een foto heeft je bericht nog ziet. In dat geval hopen we natuurlijk dat wij die foto ook mogen gebruiken, om zo Johan Joseph Dor een gezicht te kunnen geven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.