J.A.J.M. van Dooremalen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jos van Dooremalen

1920 - 1947

Jos wordt geboren op 8 maart 1920 in Tilburg, als het op een na jongste van de negen kinderen van Drik van Dooremalen en Trees Raaijmakers. Hij volgt de HBS-B-opleiding aan het Sint-Odulphuslyceum en gaat daarna werken bij de gemeente Tilburg. Na de Tweede Wereldoorlog wordt zijn oudere, dienstplichtige broer Kees opgeroepen voor militaire dienst in Nederlands-Indië, maar Jozef biedt zich vrijwillig aan als plaatsvervanger, omdat Kees vier kinderen heeft. Zodoende komt hij in de zomer van 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt ingedeeld bij het 3 Bataljon Garde Regiment Grenadiers. Hij zal er de rang van sergeant bekleden.

Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jos als onderdeel van de 7 December Divisie ter vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië uitgezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Begin oktober 1946 vertrekt hij met de Tegelberg naar de Oost, waar hij voor het einde van de maand aan land gaat in Batavia. De eerste maanden wordt het bataljon van Jos in Buitenzorg gelegerd, waar het tot eind februari 1947 aanvullende training van het KNIL krijgt en patrouille loopt in de omgeving.

Ook in de maanden daarna wordt Jos voor bewakingsdiensten rond Bandoeng ingezet om het gebied veilig te stellen tegen revolutionaire infiltranten. Tijdens een van deze patrouillegangen sneuvelt Jos op 16 juli 1947 in kampong Tjaringin bij Bandoeng. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hella zei op 11 februari 2024

Onlangs heb ik een brief onder ogen gekregen van mijn vader met daarin de volgende tekst:
"Gistermorgen om ongeveer 11.15 uur is mijn beste vriend en collega gesneuveld. De sergeant Dooremalen uit Tilburg. Nu is 't de gewoonte om van de doden niets dan goeds te zeggen. Van hem valt inderdaad niets dan goeds te zeggen. In de omgang ben ik vaak moeilijk. Ik weet 't, maar wij hadden nooit ruzie. We sliepen samen in een huis. Hij was mijn bridgepartner. Gistermorgen ging hij nog welgemoed op patrouille toen ze om 11.15 uur in een hinderlaag liepen.
Het doodsbericht van Doortje, zoals we hem onder collega's noemden kwam hier om kwart voor twaalf binnen toen we op hem zaten te wachten met 't middageten. Vanmorgen hebben we hem met militaire eer begraven waarbij ik commandant was van het vuurpeloton. 't Is gek maar ik kan me nog niet voorstellen dat ik nooit zijn opgewekte gezicht zal zien, nooit meer kan vragen of hij 't licht uit wil draaien 's avonds."

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 februari 2024

Wat een prachtige woorden heeft jouw vader over Jos van Dooremalen geschreven, Hella. Hartelijk dank voor het delen van dit bericht. Voor nabestaanden kunnen deze woorden heel troostrijk zijn. Mocht je vader nog meer verteld hebben over deze tijd, dan horen we het natuurlijk graag.

Hella zei op 19 juli 2024

Beste Lisette, ik lees nu pas je antwoord.
Ik hoop dat er nog nabestaanden van Jos zijn met wie ik mogelijk in contact zou kunnen komen. Dat heeft te maken met het stukje dat mijn vader over Jos geschreven heeft. Ook zijn er foto's van zijn uitvaart.
Met vriendelijke groet, Hella

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 22 juli 2024

Dank voor je reactie Hella, ook namens mijn collega Lisette. Ik heb je vraag even neergelegd bij een van mijn andere collega's Frank van Doorn. Frank is degene die deze website heeft opgezet. Ik hoop dan ook dat hij beschikt over contactgegevens van nabestaanden van Jos van Dooremalen. We houden je zeker op de hoogte.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 juli 2024

Dag Hella, helaas hebben wij zelf geen gegevens van nabestaanden van Jos, maar je zou je eens kunnen informeren bij de Oorlogsgravenstichting. Ik zie dat daar op de pagina van Jos berichten zijn geplaatst door een achternichtje. Die berichten dateren weliswaar uit 2013 en 2015, maar wie weet kan de Oorlogsgravenstichting je toch nog met haar in contact brengen. Veel succes!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.