T.J. van Doore (bron: Heemkundekring Vehchele, Veghel)

Theo van Doore

1927 - 1947

Theo wordt geboren op 7 maart 1927 in Veghel. Als dienstplichtige meldt hij zich in het najaar van 1947 bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt ingedeeld bij het 5-5 Bataljon Regiment Stoottroepen.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Theo voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Na een maand opleiding reist hij begin november met de Volendam af naar de Oost. Op 9 december gaat hij met een honderd man van de staf- en ondersteuningscompagnie aan land bij Batavia en reist vandaaruit door naar Oost-Java, ter versterking van de daar gelegerde KNIL-infanterietroepen. De rest van zijn bataljon reist ondertussen door naar Makassar op Celebes.

Behalve het vijandelijk vuur van de revolutionairen eisen ook ongelukken en tropische ziekten veel slachtoffers onder de Nederlandse soldaten. Ook Theo valt hieraan ten prooi. Amper een maand na aankomst in Indië wordt Theo in kritieke toestand binnengebracht in het hospitaal te Djember, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Op 31 december 1947 bezwijkt Theo waarschijnlijk aan de gevolgen van ziekte of complicaties na een ernstige verwonding. Theo is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wijna Van Doore zei op 22 november 2021

Rust zacht.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 november 2021

Dank Wijna, voor je mooie en warme reactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.