J.A.J.M. van Dooremalen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jos van Dooremalen

1920 - 1947

Jos wordt geboren op 8 maart 1920 in Tilburg, als het op een na jongste van de negen kinderen van Drik van Dooremalen en Trees Raaijmakers. Hij volgt de HBS-B-opleiding aan het Sint-Odulphuslyceum en gaat daarna werken bij de gemeente Tilburg. Na de Tweede Wereldoorlog wordt zijn oudere, dienstplichtige broer Kees opgeroepen voor militaire dienst in Nederlands-Indië, maar Jozef biedt zich vrijwillig aan als plaatsvervanger, omdat Kees vier kinderen heeft. Zodoende komt hij in de zomer van 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt ingedeeld bij het 3 Bataljon Garde Regiment Grenadiers. Hij zal er de rang van sergeant bekleden.

Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jos als onderdeel van de 7 December Divisie ter vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië uitgezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Begin oktober 1946 vertrekt hij met de Tegelberg naar de Oost, waar hij voor het einde van de maand aan land gaat in Batavia. De eerste maanden wordt het bataljon van Jos in Buitenzorg gelegerd, waar het tot eind februari 1947 aanvullende training van het KNIL krijgt en patrouille loopt in de omgeving.

Ook in de maanden daarna wordt Jos voor bewakingsdiensten rond Bandoeng ingezet om het gebied veilig te stellen tegen revolutionaire infiltranten. Tijdens een van deze patrouillegangen sneuvelt Jos op 16 juli 1947 in kampong Tjaringin bij Bandoeng. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.