Henk van Benthem (bron: H. de Berg)

Henk van Benthem

1916 - 1944

Henk wordt geboren op 5 juli 1916 in Woensel als een van de zes kinderen van Cornelis van Benthem en Elsje Slaterus. Zijn vader is hoofdaannemer en is onder andere betrokken geweest bij de bouw van de Frederikskazerne in Scheveningen. Hun moeder overlijdt in 1937 op 48-jarige leeftijd. Hun vader hertrouwt, maar de sfeer in het gezin is dan danig bekoeld.

Henk en zijn broer Wouter werken allebei in Amersfoort bij de spoorwegrecherche en zijn tijdens de Duitse bezettingsjaren actief in het verzet. Ondertussen hebben hun broers Hans en Cornelis, beide nationaalsocialisten, zich gemeld voor de strijd tegen de communisten aan het Oostfront.

Henk wordt op enig moment vanwege zijn verzetswerk gearresteerd en vastgezet in Fort de Bilt bij Utrecht. Daar wordt hij op 27 september 1944 gefusilleerd op 28-jarige leeftijd.

Broer Wouter ontsnapt ternauwernood aan de dood. In het voorjaar van 1945 wordt hij door de Duitsers betrapt bij het stelen van benzine en afgevoerd om op 31 maart 1945 samen met zeven andere verzetsstrijders aan de IJsselkade in Zutphen te worden gefusilleerd. Wouter overleeft als enige de fusillade, nadat de kogel afketst op het metalen koppelstuk van zijn bretels. Hij houdt zich dood en weet zich, nadat de Duitsers de lichamen in de IJssel hebben gegooid, zwemmend in veiligheid te brengen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marylyn van Benthem zei op 17 augustus 2021

My uncle Henk

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 18 augustus 2021

Thank you for your message, Marylyn. Have you heard about your uncle and his work for the Resistance from family members? If you have any more information about him, we would appreciate it if you would share it with us.

Marylyn van Benthem zei op 16 februari 2024

My father was Henk’s brother he survived the firing squad in Zutphen where there is a commemoration every year 31 march. The story of the execution’s is due to my father’s survival

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 februari 2024

Thanks Marylyn, for your reaction. Your father's name must be Wouter. What a unique story of him surviving the execution. This must have been very hard for him to talk about.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.