B.P.F. van Wees (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bernardus van Wees

1923 - 1946

Bernardus wordt geboren op 4 december 1923 in Tilburg. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en de openbare orde. Als onderdeel van de Gezagsbataljons Indië vertrekt hij in het najaar van 1945 naar de Oost.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC) vaardigt echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uit voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, tot grote woede van de Nederlanders. Met het verbod wil Mountbatten voorkomen dat de situatie escaleert tot een grootschalige oorlog waarin de nog in Nederlands-Indië aanwezige Britse troepen verzeild raken. De Nederlanders wijken daarom uit naar Malakka, waar ze in afwachting van de opheffing van het verbod worden gelegerd. Half februari 1946 vindt daar de oprichting plaats van de W-brigade die in West-Java zal worden ingezet. Bernardus wordt als soldaat motorordonnans ingedeeld bij de stafcompagnie van de brigade.

In maart 1946, na de opheffing van het landingsverbod, debarkeert Bernardus op Java en wordt gelegerd in Batavia en Meester Cornelis. In de achterlanden worden dan de posten overgenomen van Britse bewakingseenheden en vanaf juni zijn de eenheden van de brigade ook belast met de beveiliging van de konvooiweg Buitenzorg-Bandoeng. Daaromheen worden posten ingenomen in Tjiandjoer, Tjirandjang, Pandalarang en Poentjak ter beveiliging van het binnenland tegen revolutionaire infiltraties.

Net alleen het vijandelijk vuur van de revolutionairen of de tropische ziekten maken slachtoffers, maar veel Nederlanders raken ook betrokken bij ernstige ongelukken met wapens en munitie, of in het verkeer. Ook Bernardus komt op 12 juli 1946 in Tjiandjoer bij een motorongeluk om het leven. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Eveline Sipe-v… zei op 28 april 2022

Wow, leuk om meer over m’n achter oom te leren! Ik heb heb jammer genoeg nooit kunnen ontmoeten. 🇳🇱

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 28 april 2022

Hartelijk dank voor je reactie, Eveline. Werd in jouw familie weleens iets over je achteroom verteld? Was zijn verhaal bij jullie bekend?

Roel van Wees zei op 26 februari 2024

Dag Lisette, ik kan wel wat vertellen over Bernard. Het was de broer van mijn opa. Mijn vader is naar hem vernoemd. Heb jij meer informatie over Bernard voor mij? Ik wil al heel lang meer details over zijn leven en ik kom er maar niet uit.

Ik hoor het graag van je.

Roel van Wees zei op 26 februari 2024

Dag Eveline. Als je dit leest van welke zijde ben jij familie van hem? Ben benieuwd

Eveline zei op 26 februari 2024

Hoi Roel,
Ik ben een dochter van Frans van Wees, die de zoon van Joke en Joannes is (Joannes was de van Wees). En jij?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 26 februari 2024

Beste Roel, helaas hebben wij niet méér informatie over Bernard van Wees, maar misschien kan het contact met Eveline je wel van meer informatie over hem voorzien?

Roel zei op 26 februari 2024

Dag Eveline nu wordt het lastig. Als je het leuk vindt kunnen we hier over praten in privésfeer. Mailen en of appen. Ik ken namelijk best wel veel tantes en ooms van ons pa alleen ik haal ze qua namen door elkaar. Veel tantes die Jo/Joan/ Anna en ga zo maar door heten. Plus in onze kant van de familie heeft bijna iedereen een bijnaam. 😋🙈🙄😅

Roel zei op 26 februari 2024

Mariet. Dank je voor je snelle reactie. Ook niet bij het archief van het leger?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 februari 2024

Dat zou inderdaad nog kunnen, Roel. Je kunt hiervoor het beste deze zoekhulp van het Nationaal Archief gebruiken: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/militairen-en-marinepersoneel. Veel succes met je zoektocht!

Roel zei op 27 februari 2024

Ok Lisette, ik weet dat het leger in de familie zit. Dus Bernard zijn vader en opa etc. Hebben ook in het leger gezeten. Is het bij het nationaal archief mogelijk om op die manier terug te gaan in het verborgen verleden 😄. En wie heeft tijd binnen het nationaal archief om mij uit te leggen hoe ik dit uitpluis? Ik hoor het graag van je. Ik wens je een fijne dag

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 februari 2024

Je zou dit inderdaad waarschijnlijk terug moeten kunnen vinden in de stamboeken van het Nationaal Archief. Voor alle vragen kun je het beste contact opnemen met het NA zelf via deze contactpagina: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/contact-publiek. Veel succes met je onderzoek!

Roel zei op 27 februari 2024

Dag Eveline, is jouw opa Jan (Joan) van Wees? Van machinefabriek van Wees? Als dat zo is, dan ken ik jouw vader. Want jouw opa is dan de oudste broer van mijn opa

Eveline zei op 28 februari 2024

Haha, leuk!
Ik neem graag contact met je op, mijn e-mail adres [wordt door ons doorgegeven aan Roel. Redactie]

Zijn jouw opa en oma dan Piet en Corrie?

Roel zei op 28 februari 2024

Dag Eveline, ben jij op een geheime missie? 😋
Het wordt inderdaad tijd om je te mailen!

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 28 februari 2024

Beste Eveline, Om te voorkomen dat iedereen met jouw e-mailadres aan de haal kan gaan hebben we dat verwijderd. We sturen het achter de schermen naar Roel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.