J.A.J.M. van Bebber (bron: Oorlogsgravenstichting)

Sjef van Bebber

1908 - 1944

Sjef wordt geboren op 19 maart 1908 in Tilburg. Hij werkt daar als ambtenaar op het kantoor van de Voedselvoorziening in Oorlogstijd. Bij toeval raakt hij in het verzet betrokken, als hij in juni 1942 Ernst Elzas, een joodse vriend van zijn vader, voorstelt deportatie te ontlopen door onder te duiken. Vanaf dat moment biedt Sjef steeds meer onderduikers een schuilplaats, soms zelfs in eigen huis.

Zijn verzetswerk komt aan het licht nadat de Duitsers een medeverzetsman in de zomer van 1944 hebben gearresteerd die op een avond was gaan biljarten met de drie Engelse piloten die bij hem ondergedoken zaten. De verzetsman wordt gemarteld totdat hij de namen vrijgeeft van andere verzetslieden, onder wie Sjef van Bebber. Op woensdagavond 2 augustus 1944 wordt Sjefs huis, waar op dat moment negen joodse onderduikers zich verbergen, overvallen. Sjef wordt gearresteerd en vanaf het Tilburgse politiebureau afgevoerd naar kamp Vught. Daar wordt hij op 11 augustus nabij het kamp gefusilleerd. Hij is 36 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marijke Schuur… zei op 18 september 2019

Trots op mijn naam en op wat mijn opa en oma en mijn vader gedaan hebben met Sjef.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

@ Marijke Schuurkes. En terecht! En goed dat hun daden nog voortleven in uw herinnering.

Theresia van Geijn zei op 24 mei 2024

Was collega van mijn vader.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 24 mei 2024

Bedankt voor je reactie Theresia, praatte je vader wel eens over zijn collega Sjef?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.