A.J. van Embden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Toon van Embden

1914 - 1942

Toon wordt geboren op 20 januari 1914 in ’s-Hertogenbosch en woont in Rotterdam, waar hij werkt bij Tabak-Maatschappij Arendsburg N.V. Dit is een van de vier grote tabaksproducenten die eind negentiende en begin twintigste eeuw het sultanaat van Deli (waarvan Medan de hoofdstad is) in Noord-Sumatra domineren. Toons oom Frits is daar hoofdadministrateur van Arendsburg. In 1937 wordt Toon door zijn vader Stefan naar Frits in Deli gestuurd om daar aan de slag te gaan. Aan boord van het S.S. Indrapoera vertrekt Toon op 8 september van dat jaar naar Deli, waar hij gaat werken als planter (landbouwkundige).

Als de Japanse strijdmachten Nederlands-Indië binnenvallen, meldt Toon zich als vrijwilliger bij de stadswacht van Medan. Met een groep van twintig andere stadswachters heeft Toon de taak enkele bruggen in de omgeving te bewaken. Na het bericht dat de Japanners op 12 maart 1942 bij Laboehanroekoe aan de kust van Noord-Sumatra zijn geland, vernielen zij conform hun opdracht de bruggen om de Japanse opmars te hinderen. De Japanse eenheid maakt echter een omtrekkende beweging en de stadswachters twee dagen later bij het dorpje Tigga Roenggoe te verrassen. Ze worden onmiddellijk gevangengenomen, ontwapend en in de nacht van 14 op 15 maart als represaille voor het vernielen van de bruggen vermoord. Ook Toon wordt die nacht om het leven gebracht; hij is 28 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rob van der Valk zei op 25 mei 2024

Mijn moeder Thecla van Embden geboren in Medan was de dochter van Willem van Embden die hoofdadminstrateur Arendsburg te Medan was. Oom Frits had begreep ik een steenfabriek. Verzoek: feitencorrectie intekst: maar van Frits Willem.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 28 mei 2024

Hartelijk dank voor je reactie, Rob. Zou je misschien even aan willen geven wiens naam in Frits Willem veranderd zou moeten worden? Alvast bedankt! 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.