mej. Leentje van Elst

1921 - 1945

Leentje wordt geboren op 16 april 1921 in Roosendaal. Ze werkt als typiste bij de PTT en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet. Hiervoor wordt ze uiteindelijk gearresteerd en gedeporteerd naar Hirzenhain in Hessen. Hier is een buitenkamp opgericht van het door de Gestapo geleide Arbeitserziehungslager Heddernheim. De buitenkampen van Heddernheim hebben als doel de ‘heropvoeding’ van politieke vijanden van de nazi’s door dwangarbeid. Vanaf de zomer van 1944 fungeert Hirzenhain als vrouwenkamp.

Als in de laatste dagen van maart 1945 de geallieerden achtereenvolgens de steden Wiesbaden, Mainz, Darmstadt en Frankfurt am Main bereiken, gaan de bewakers over tot de evacuatie van het kamp. Zes mannelijke gevangenen worden op 25 maart het bos aan de weg naar Giessen ingeleid om daar een grote kuil te graven, zogenaamd voor een benzinedepot. De volgende dag, terwijl een gedeelte van het kamp wordt geëvacueerd, wordt het zestal met 81 vrouwelijke gevangenen naar de kuil gebracht en daar door een SS-commando in kleine groepjes met een mitrailleur doodgeschoten. Een van de slachtoffers is Leentje; ze is 23 jaar geworden.

Hirzenhain wordt enkele dagen later bevrijd, waarna de Amerikanen op aanwijzingen van de lokale bevolking het massagraf ontdekken. Van slechts een gevangene kan de identiteit worden vastgesteld. Sinds 1959 rusten de lichamen anoniem op de oorlogsbegraafplaats van klooster Arnsburg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 juni 2018

Gezien de plaats en datum van overlijden, is Leentje vrijwel zeker één van de 81 vrouwelijke slachtoffers die bij de ontruiming van 'Arbeitserziehungslager' Hirzenhain zijn doodgeschoten door de SS.

Jan zei op 1 november 2018

Ze zat in het verzet

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 november 2018

Bedankt voor de bevestiging, Jan! Is er wellicht nog iets bekend over wat ze voor de ondergrondse heeft gedaan? Ook hoe ze is ontdekt en gearresteerd? Als daar nog informatie over bekend is, houden wij ons graag aanbevolen; dat nemen we dan mee voor in haar verhaal in de eregalerij.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.