Willem van Dijk

1908 - 1945

Willem wordt geboren op 10 november 1908 in Zwolle, als vijfde in het gezin van acht kinderen van Peter van Dijk en Maria te Wierike. Hij woont van 1931 tot 1935 in Uden, waar hij werkt als knecht en vrachtrijder. Tegen het einde van de Duitse bezetting is hij weer terug in Zwolle.

Op 31 maart 1945 is Willem met vier anderen uit Zwolle, Kampen en Zwollerkerspel opgepakt door de Duitsers en in de vroege ochtend geboeid naar de Meppelerstraat gevoerd. Als represaille voor een door het verzet gepleegde aanslag wordt het vijftal daar gefusilleerd. Allemaal worden ze met een nekschot omgebracht; de lichamen blijven de rest van de dag op een rij liggen, bewaakt door een politieagent. Willem is 36 jaar geworden.

Twee weken na de bevrijding wordt Willems lichaam opgegraven en bijgezet in het familiegraf op de katholieke begraafplaats in Zwolle. In 2018 vindt de herbegrafenis plaats op het Nationaal Ereveld te Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

leo oors zei op 10 juni 2024

Zwolse verzetsman herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen
Na 73 jaar in het familiegraf op de rooms-katholieke begraafplaats te hebben gelegen, krijgt de in 1945 gefusilleerde Zwolse verzetsman Wilhelmus Antonius van Dijk zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.De toen 36-jarige Van Dijk werd op paaszaterdag 31 maart 1945 aan de Meppelerstraatweg in Zwolle geëxecuteerd, samen met vier andere verzetslieden: Willem Sebel, Hermannus Bosch, Johannes Albertus Muller en Berend Jan IJzerman. Deze vijf inwoners van Zwolle, Kampen, Zwollerkerspel en Lutten werden gefusilleerd als Duitse represaille voor een verzetsdaad. Een betonnen monument in de middenberm van de 'straatweg' herinnert aan dit vijftal. Basisschool De Springplank heeft het monument, waar elk jaar een herdenkingsplechtigheid is, geadopteerd.Herbegraven Twee weken na de bevrijding van Zwolle werd Van Dijks stoffelijk overschot opgegraven en op 25 april 1945 herbegraven op de katholieke begraafplaats. De inmiddels tachtigjarige Aloys Berends uit Zwolle heeft lang geijverd voor het overbrengen van het stoffelijk overschot van zijn oom Wilhelmus van Dijk naar het ereveld in Loenen. ,,Dat gaat waarschijnlijk na Pinksteren gebeuren'', zegt Berends.Rouwadvertentie Hij plaatste deze week een rouwadvertentie in weekblad De Swollenaer waarin hij de herbegrafenis aankondigt. ,,Daar heb ik al veel reacties op gekregen.'' De grafsteen van het te ruimen graf, waarop ook de namen staan van zijn opa en oma, verhuist naar Berends' woning aan de Brink in Zwolle waar het een ereplaats zal krijgen.Benny Koerhuis AD 09-05-18

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 juni 2024

Hartelijk dank voor deze aanvullende en waardevolle informatie, Leo. Ik zal het doorgeven aan één van mijn collega's en hij gaat er binnenkort naar kijken. 

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 juni 2024

Bedankt, Leo. De huidige rustplaats van Willem hebben we in het verhaal opgenomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.