Jan wordt geboren op 29 april 1890 in het Overijsselse Raalte en woont in Oisterwijk, waar hij een letterfabriek heeft. Wegens het uitbreken van de oorlog moet hij zijn fabriek sluiten omdat hij niet langer aan de benodigde grondstoffen kan komen en begint in plaats daarvan een chemische fabriek. Als de Duitsers Nederlandse jongeren oproepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, neemt Jan veel van deze jongeren illegaal als arbeiders in dienst. Hij gaat zelfs zover Duitsers om te kopen met voedsel om voor deze mannen de juiste papieren te regelen. In de fabriek gaat Jan algauw zelf papieren vervalsen.
Als illegale werker sluit Jan zich aan bij de Raad van Verzet, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de knokploeg in Oisterwijk. Hier voert hij de schuilnaam ‘Ome Jan’. Nadat een van de bedrijfsleiders van Jans fabriek wordt gearresteerd, komen de Duitsers hem op het spoor. Jan wordt op 9 juli 1944 thuis gearresteerd. Hij probeert nog via de tuin te vluchten, maar wordt gepakt en voor verhoor naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren gebracht. Daar onderneemt het verzet nog een poging hem te bevrijden, maar omdat ze niet de juiste sleutel hebben, kunnen ze Jan niet uit zijn cel halen. Tijdens zijn arrestatie zat Jans neef en verzetsman Jacques Kieft bij hem ondergedoken; ook hij is toen gearresteerd en afgevoerd.
In augustus wordt Jan binnengebracht in kamp Vught en enkele dagen in de bunker opgesloten. Op 19 augustus wordt hij op de fusilladeplaats geëxecuteerd. Jan is 54 jaar geworden.
Reacties
Bijgaand een tweetal links naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
http://www.advandenoord.nl/biografieen/Linthorst_JFC.html
en
https://oisterwijkinbeeld.nl/verzetsstrijders-van-de-straat/jan-linthor…
Jan Linthorst, waarlijk, en groot man. Wij zijn er trots op in Best een straat naar hem genoemd te hebben.
Hij wordt ook geëerd in een artikeltje in het Erfgoedblad van Best, in het tweede kwartaal van 2024
Inderdaad een groot man. Mooi om te horen dat er een straat naar hem vernoemd is. Het is belangrijk om mensen zoals hem te eren en in gedachtenis te houden.
Na het overlijden van Jan, zijn mijn ouders met hun drie kinderen gaan wonen in Oisterwijk om het bedrijf voort te zetten. Dat was in 1947. We woonde op Lind 4, de woning van Jan! Waar ook zijn zussen: tante Annet, Tante Anna en ome Frans woonden…Het was geen familie, maar wij noemde ze zo! Er was veel verdriet dat zag ik als kind wel! En zij ontvingen een uitkering van de Stg. 40-45…Mijn moeder vertelde dat zij onterft zouden zijn.
Bedankt voor je reactie Truce, wat moet dat ingrijpend geweest zijn dat je als kind al voelt dat er zoveel verdriet in deze levens en hun omgeving is. Kun je ons misschien ook nog vertellen waarom jullie het bedrijf van Jan overnamen en in het huis gingen wonen?
Mijn toevallige ontdekking, een brief van Tante Net aan mijn vader waarin verteld wordt hoe haar broer ‘Ome Jan’ “ gearresteerd “ werd door de “Gestapoe!”” en hoopte dat hij snel weer thuis zou zijn…
Wellicht is deze brief nog voor iemand of instituut van belang?
Een moedig man ‘Ome Jan’ en zijn zussen Net en Anna
Beste Piet, dank voor je reactie en dank voor je aanbod. We zouden heel graag een scan van deze brief bij het levensverhaal van Jan willen plaatsen. Zou je ons een scan toe kunnen sturen? brabantsegesneuvelden@bhic.nl
Reactie toevoegen