Bernardus wordt geboren op 4 december 1923 in Tilburg. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en de openbare orde. Als onderdeel van de Gezagsbataljons Indië vertrekt hij in het najaar van 1945 naar de Oost.
Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC) vaardigt echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uit voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, tot grote woede van de Nederlanders. Met het verbod wil Mountbatten voorkomen dat de situatie escaleert tot een grootschalige oorlog waarin de nog in Nederlands-Indië aanwezige Britse troepen verzeild raken. De Nederlanders wijken daarom uit naar Malakka, waar ze in afwachting van de opheffing van het verbod worden gelegerd. Half februari 1946 vindt daar de oprichting plaats van de W-brigade die in West-Java zal worden ingezet. Bernardus wordt als soldaat motorordonnans ingedeeld bij de stafcompagnie van de brigade.
In maart 1946, na de opheffing van het landingsverbod, debarkeert Bernardus op Java en wordt gelegerd in Batavia en Meester Cornelis. In de achterlanden worden dan de posten overgenomen van Britse bewakingseenheden en vanaf juni zijn de eenheden van de brigade ook belast met de beveiliging van de konvooiweg Buitenzorg-Bandoeng. Daaromheen worden posten ingenomen in Tjiandjoer, Tjirandjang, Pandalarang en Poentjak ter beveiliging van het binnenland tegen revolutionaire infiltraties.
Net alleen het vijandelijk vuur van de revolutionairen of de tropische ziekten maken slachtoffers, maar veel Nederlanders raken ook betrokken bij ernstige ongelukken met wapens en munitie, of in het verkeer. Ook Bernardus komt op 12 juli 1946 in Tjiandjoer bij een motorongeluk om het leven. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.
Reacties
Wow, leuk om meer over m’n achter oom te leren! Ik heb heb jammer genoeg nooit kunnen ontmoeten. 🇳🇱
Hartelijk dank voor je reactie, Eveline. Werd in jouw familie weleens iets over je achteroom verteld? Was zijn verhaal bij jullie bekend?
Dag Lisette, ik kan wel wat vertellen over Bernard. Het was de broer van mijn opa. Mijn vader is naar hem vernoemd. Heb jij meer informatie over Bernard voor mij? Ik wil al heel lang meer details over zijn leven en ik kom er maar niet uit.
Ik hoor het graag van je.
Dag Eveline. Als je dit leest van welke zijde ben jij familie van hem? Ben benieuwd
Hoi Roel,
Ik ben een dochter van Frans van Wees, die de zoon van Joke en Joannes is (Joannes was de van Wees). En jij?
Beste Roel, helaas hebben wij niet méér informatie over Bernard van Wees, maar misschien kan het contact met Eveline je wel van meer informatie over hem voorzien?
Dag Eveline nu wordt het lastig. Als je het leuk vindt kunnen we hier over praten in privésfeer. Mailen en of appen. Ik ken namelijk best wel veel tantes en ooms van ons pa alleen ik haal ze qua namen door elkaar. Veel tantes die Jo/Joan/ Anna en ga zo maar door heten. Plus in onze kant van de familie heeft bijna iedereen een bijnaam. 😋🙈🙄😅
Mariet. Dank je voor je snelle reactie. Ook niet bij het archief van het leger?
Dat zou inderdaad nog kunnen, Roel. Je kunt hiervoor het beste deze zoekhulp van het Nationaal Archief gebruiken: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/militairen-en-marinepersoneel. Veel succes met je zoektocht!
Ok Lisette, ik weet dat het leger in de familie zit. Dus Bernard zijn vader en opa etc. Hebben ook in het leger gezeten. Is het bij het nationaal archief mogelijk om op die manier terug te gaan in het verborgen verleden 😄. En wie heeft tijd binnen het nationaal archief om mij uit te leggen hoe ik dit uitpluis? Ik hoor het graag van je. Ik wens je een fijne dag
Je zou dit inderdaad waarschijnlijk terug moeten kunnen vinden in de stamboeken van het Nationaal Archief. Voor alle vragen kun je het beste contact opnemen met het NA zelf via deze contactpagina: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/contact-publiek. Veel succes met je onderzoek!
Dag Eveline, is jouw opa Jan (Joan) van Wees? Van machinefabriek van Wees? Als dat zo is, dan ken ik jouw vader. Want jouw opa is dan de oudste broer van mijn opa
Haha, leuk!
Ik neem graag contact met je op, mijn e-mail adres [wordt door ons doorgegeven aan Roel. Redactie]
Zijn jouw opa en oma dan Piet en Corrie?
Dag Eveline, ben jij op een geheime missie? 😋
Het wordt inderdaad tijd om je te mailen!
Beste Eveline, Om te voorkomen dat iedereen met jouw e-mailadres aan de haal kan gaan hebben we dat verwijderd. We sturen het achter de schermen naar Roel.
Mijn ome Bernard was de jongste in het gezin van Wees, bestaande uit 10 kinderen waarvan 4 jongens en 6 meisjes, allemaal ‘karakters’ om zo te zeggen. Mijn moeder Riet van Wees is getrouwd geweest met Wim Jacobs en ik ben de 5e uit een gezin van 8 kinderen (1 meisje, nog woonachtig in Duitsland en 7 jongens, waarvan Geert en ik nog in leven zijn. Destijds woonde de familie van Wees in de Van Hogendorpstraat in Tilburg. Huisnummer weet ik niet meer (79?). Ik was de eerste die naar Ome Bernard vernoemd is (ik ben in 1945 geboren ). Uiteindelijk zijn er 4 kinderen naar hem vernoemd. Ik heb nog enkele foto’s van hem in militair pak. Zijn dood was een enorme klap in de familie en nog lang werd er over hem gesproken. Mijn oudste zoon Ruben en mijn broer Wim hebben zijn graf in Bandung nog bezocht.
Dag Bernard, mijn van is je neef. Bernard van Wees, zoon van Frans. Als ik me niet vergis heeft ons pap veel contact met Geert onderhouden. Leuk om het te lezen
Beste Bernard en Roel, dank voor jullie reacties. Ik kan me dat zo goed voorstellen dat de dood van Bernard een enorme klap was voor het gezin. Wat mooi om dan te lezen dat zijn graf nog bezocht werd en dat er binnen de familie veel contact was.
Reactie toevoegen