Tini wordt geboren op 7 mei 1917 in Eindhoven, als zoon van Johannes Deremaux en Anna Konings. Hij woont in Den Haag, waar hij als meubelmaker werkt in het bedrijf van zijn vader. In 1939 leert hij Truusje Bos uit Rijswijk kennen, met wie hij zich in augustus 1939 verlooft.
Hij sluit zich na de Duitse inval aan bij de verzetsgroep ‘Nederland voor Oranje’ die zich bezighoudt met het vervalsen van documenten, wapensmokkel, sabotage, de verspreiding van illegale bladen en hulp aan onderduikers. Een oom van Tini is eveneens bij de groep aangesloten; hij maakt voor de Duitsers afdrukken van strategische militaire objecten die hij achterover weet te drukken en via de verzetsgroep van Tini naar Engeland doorspeelt.
Op 12 mei 1942 wordt de verzetsgroep opgerold nadat deze eind 1941 werd geïnfiltreerd door V-mann Anton van der Waals, een van de beruchtste Nederlandse verraders. In de daaropvolgende arrestatiegolf wordt ook Tini gearresteerd en vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Daar wordt hij onderworpen aan hardhandig verhoor; in zijn verborgen dagboekje tekent hij op dat hij regelmatig wordt geschopt en geslagen. Hij houdt zich sterk, ondanks de schok nadat hij tot het besef is gekomen hoe goed de Duitsers op de hoogte zijn van zijn verzetswerk.
Op 19 juli wordt Tini overgebracht naar kamp Amersfoort, waar hij door de mensonterende behandeling 25 kilo afvalt. Twee maanden later hoort hij de doodstraf tegen zich eisen door het Feldgericht Luftgau Holland in Amsterdam, onder andere wegens illegaal wapenbezit. Kans op gratie is zo goed als nihil. Na het proces keert hij terug naar Amersfoort, om op 24 oktober overgeplaatst te worden naar de Wehrmacht-gevangenis aan de Gansstraat in Utrecht. Op 26 oktober wordt hij per truck naar Fort bij Rijnauwen in Bunnik gereden, waar hij in de middag wordt gefusilleerd.
Tini is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Reacties
Dit is mijn oudoom, een dappere man. Ik weet dat Tiny in het verzet zat, maar wist niets van zijn verloving in 1939 of de details over hoe de Duitsers hem behandelden. Een dappere man, en zijn naam leeft voort, ik en mijn zoon heten Johannes ... en we wonen in Engeland
Bedankt voor je mooie reactie Johannes, jullie mogen terecht trots zijn op jullie dappere oud-oom. Mooi om te lezen dat zijn leven bij jullie in herinnering blijft.
ik vind het mooi dat Kern de zoon van mijn neef in Engeland alle gegevens die ik nog in mijn bezit had graag wil hebben en er werk van maakt.
zo blijft Tini nog altijd in ons geheugen bestaan en zullen zijn kinderen er ook mee kennis maken.
Dat is zeker mooi Joke, zo houden jullie de herinnering aan Tini levend.
alles mooi dat Tini herinnert woord, in zoverre want er zijn maar weinig fam. leden die nu nog geïnteresseerd zijn in hem.
het was schrijnend om te horen dat de verloofde van Tini, Truus nooit heeft geweten Tini toen gefusilleerd is geworden. vraag, hoe schijnheilig was mijn familie toen? er werd ook nooit over Tini gesproken , helaas
ik heb dit altijd vervelend gevonden, blijf met de vraag zitten; wat had die familie te verbergen. daarom lees ik het boek over van der Waals, wat de rol van mijn opa was.
Wat naar dat er nooit over Tini gesproken werd in jouw familie, Joke. Helaas kwam dit na de oorlog heel vaak voor. Hopelijk vind je antwoorden in het boek, veel succes met je zoektocht.
Hoi, ik kom (vermoedelijk) een familielid tegen van Martinus Dereumaux uit Eindhoven in een onderzoek waar ik mee bezig ben. Hopelijk kunnen/kan een van bovenstaande familieleden contact met mij opnemen via BHIC? Bedankt! mvg, Joris
ik ben benieuwd wat u gevonden heeft.
hartelijke groet,
Joke
Bedankt voor jullie reacties, Joke en Joris. Wij kunnen eventueel achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. We horen het graag als we dit voor jullie kunnen regelen.
Bedankt voor de reactie maar wat wilt u verder weten eigenlijk?
Tini heette geen Dereumaux maar Deremaux. hij is een zoon van de Haagse tak zoals wij dat benoemde. De Brabanders heette Dereumaux
ik ben benieuwd naar uw uitleg en antwoord.
met vriendelijke groet, Joke
Dag Lisette, als dat kan heel graag:)
Joke: het gaat om iemand van de Brabantse tak Dereumaux, namelijk Tonny, die oa in Nederlands-Indië zat.
Bedankt voor de informatie, Joke. Het viel ons al op dat er een spellingvariant op de naam bestond. We zien in zijn geboorteakte dat de bij ons bekende Brabantse spelling hier inderdaad niet van toepassing is. Zijn naam is dus gewijzigd in Deremaux.
Dankjewel voor je snelle reactie, Joris. We zullen jouw mailadres aan Joke doorgeven.
Ook ik behoor tot de brabantse tak. Mijn opa, Constant Dereumaux was de oom van Tini die de tekeningen van de duitsers achterover drukte zodat Tini ze naar Engeland kon smokkelen. Het waren tekeningen van Vliegveld Welschap in Eindhoven. Als het belangrijke tekeningen waren bleven de duitsers naast de machine staan met een geweer op de schouder.
Tante Mien, een schoonzus, hielp opa vaak in de werkplaats. Ze zei dan tegen hem: Con, deze tekening is niet duidelijk afgedrukt, hij moet opnieuw. Ze gooide hem dan onder de tafel. Zodra de duitsers weg waren kwam de tekening weer boven tafel zodat Tini die op kon halen.
Ook mijn opa en tante Mien hebben een tijd in Scheveningen in de gevangenis gezeten. Opa enkele weken en Tante Mien veel korter. Mijn oma was al heel erg ziek en Tante Mien moest voor haar en 6 kinderen zorgen. Ze hebben uiteindelijk niet kunnen bewijzen dat mijn opa hier iets mee te maken had.
Dat de Haagse tak een u mist in de naam komt door een fout van de ambtenaar die ome Charles ingeschreven heeft in het geboorteregister.
Er werd toen vaak een borreltje gepakt op de kleine! Ik denk dat hij al enkele borreltjes op had. Dit is tenminste het verhaal wat wij als kleinkinderen altijd gehoord hebben.
Na de oorlog mocht ome Charles van koningin Wilhelmina iets wensen. Hij was nl. hofleverancier. Helaas was dat iets heel onbelangrijks, Hij had kunnen vragen om de naam weer aan te passen, maar dat heeft hij niet gedaan.
Bij ons werd regelmatig over de tijd in de oorlog verteld.
Die Tonny die hierboven genoemd wordt is een oudere broer van mijn vader.
Wat mooi om meer te horen over dit deel van Tini's verhaal. Bedankt voor het delen, Ruly. Ook heel mooi om te horen dat er bij jullie thuis wel veel verteld werd over wat er in de oorlog is gebeurd. Veel mensen wilden de oorlog zo snel mogelijk vergeten en spraken er daarom niet over (wat ook zeker te begrijpen is). Knap dat jouw familie daar indertijd anders mee om is gegaan en dat daardoor dit verhaal niet verloren is gegaan.
Het verhaal wat Ruly vertelde over het tijdelijke verblijf in de gevangenis van div. familieleden ken ik niet. lees het boek over van der Waals daar staat in dat mijn opa Charles even was opgepakt. er speelde in Den Haag nog meer zaken van wegen mijn opa die werkte nog voor de Duitsers. daar is nog een heel gedoe over geweest tot ruzies aan toe.
mijn vader werd te werk gesteld in Duitsland en mijn moeder was zwanger van mij, ik had een broertje van drie jaar .
Wij woonde in het Bezuidenhout dat werd gebombardeerd zij hadden het heel zwaar toentertijd maar er werd Nooit over haar of die tijd gesproken, helaas. Al de gegevens over en van Tini heb ik op verzoek van mijn vader na zij overlijden aan de Stichting Leven achter prikkeldraad ter bruikleen gegeven met die voorwaarden dat deze gebruikt mochten worden voor div. lezingen etc. door de persoon Albert Zieck.
deze heeft na ik later gehoord via via te hebben alles z.g.n. geschonken aan een oorlogsmuseum. zonder ook maar enig overleg met mij. nu ben ik alles kwijt en dat doet mij vel verdriet en daarom kan ik er moeilijk over praten soms.
Bedankt voor je reactie, Joke. Wat verdrietig dat je familie een zware tijd heeft gehad in de oorlog en dat er nooit over gesproken werd. Heel naar ook dat je al het materiaal over je familie bent kwijtgeraakt. Weet je toevallig nog naar welk oorlogsmuseum het is overgebracht?
Reactie toevoegen