Jan wordt geboren op 6 maart 1917 in Oeffelt. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als sergeant van de artillerie wordt ingezet bij de verdediging van Nederlands-Indië tegen de Japanners. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Jan in krijgsgevangenschap afgevoerd.
Op 29 december 1942 wordt hij samen met 1000 andere Nederlandse krijgsgevangenen vanuit Singapore ingescheept aan boord van het Japanse transportschip Nichimei Maru, met als eindbestemming de Birmese havenstad Moulmein. Vandaar zouden ze als dwangarbeiders worden ingezet bij de aanleg van de verderop gelegen Birma-spoorlijn. Op 1 januari 1943 wordt in de haven van het Maleise Penang een tweede transportschip, de Moji Maru 2, aan het konvooi toegevoegd.
Op 15 januari 1943 bevindt de Nichimei Maru zich in de Golf van Martaban, 75 kilometer verwijderd van Moulmein, als het bij een luchtaanval tot zinken wordt gebracht. De meeste krijgsgevangenen kunnen aan boord worden genomen van de Moji Maru 2, maar voor 32 gevangenen loopt de aanval fataal af. Een van de slachtoffers is Jan; hij is 25 jaar oud geworden.
Reacties
jammer dat ie dood is
Bedankt Jan, voor je medeleven. Daar heb je helemaal gelijk in.
R.I.P. jan 1943
skip wat toen gebeurd!
Jan was een broer van mijn vader Gerrit Fleuren. Tot rond 1980 hebben wij niet geweten hoe Jan is overleden. Wij hebben wel verhaal gehoord dat hij op een Rode Kruis schip zat dat werd gebombardeerd. Jan zou geen benen meer hebben en toen verdronken zijn.
Wat heftig moet het voor jullie zijn geweest om dat te horen, Hans. Hartelijk dank voor je reactie. Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we het natuurlijk graag.
Reactie toevoegen