Gerhardus Preusting (inzending Anneke Preusting)

Gerhardus Preusting

1910 - 1940

Gerhardus wordt geboren op 21 april 1910 in het Duitse Kranenburg. Hij woont in Eindhoven, waar hij als fabrieksarbeider werkt bij Philips, op de afdeling ontvangtoestellen. In 1937 trouwt hij met Mien Toonen Dekkers, met wie hij een dochter heeft, Wilhelmina.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Gerhardus als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de infanterie aan de Lek, waar het de bezetting vormt van het oostfront van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Als gevolg van deze snelle ontwikkelingen wordt Gerhardus met zijn compagnie de volgende dag, 11 mei, bevolen met spoed naar Rotterdam te marcheren. In de loop van 12 mei stromen de troepen van het bataljon de stad binnen en worden verdeeld over de stellingen in de stad.

Na het vallen van de avond rukt Gerhardus met zijn compagnie op naar Boerengat en Buitengat om stelling te nemen langs de Admiraliteitskade. De compagnie bereikt de stelling, maar wordt dan onder vuur genomen door troepen die zich op de spoorbrug over het Boerengat bevinden. In de ochtend blijkt dat het Nederlandse mariniers zijn geweest die per ongeluk op hun eigen infanteristen hebben geschoten. Er vallen zeven gewonden in het vuurgevecht, waarvan een Gerhardus is, die een schotwond aan zijn hoofd oploopt. Hij wordt voor behandeling opgenomen in het Eudokia Ziekenhuis in Rotterdam, maar de geboden hulp mag uiteindelijk niet meer baten.

Na ruim twee weken bezwijkt hij op 28 mei 1940 alsnog aan zijn verwondingen. Gerhardus is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Anneke Preusting zei op 8 februari 2019

Dit gaat over mijn oom Gerrit, de broer van mijn vader. Ik heb hem helaas nooit gekend maar ik heb wel veel gegevens en foto’s van hem.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 8 februari 2019

Beste Anneke, hartelijk dank voor uw bericht. Naar informatie en foto's van uw oom zijn we heel geïnteresseerd! Alle documenten die u beschikbaar wilt stellen, kunt u via info@brabantsegesneuvelden.nl naar ons opsturen. Per post is uiteraard ook geen probleem. Dan gaan wij ermee aan de slag om Gerhard een zo goed mogelijke plaats in de eregalerij te geven.

Anne Marie Preusting zei op 4 oktober 2019

Bij toeval kwam dit bericht onder mijn ogen. Het gaat over mijn opa, de vader van mijn helaas reeds overleden vader.

Ik heb het inmiddels gedeeld met mijn familie en wij zullen een foto sturen om hem een gezicht te geven. Mooi gedaan en fijn dat onze opa hier geëerd wordt.

MVGroeten
Anne Marie Preusting

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 7 oktober 2019

Hartelijk dank voor je bericht, Anne Marie. En een foto zien we heel graag tegemoet, zodat we je opa op gepaste wijze hier in herinnering kunnen houden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.