J.H. de Rooij (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan de Rooij

1923 - 1945

Jan wordt geboren op 20 augustus 1923 in Sprang en werkt als arbeider in een schoenfabriek. Ten tijde van de Duitse bezettingsjaren is Jan aangesloten bij verzetsgroep André die met name in de Langstraat actief is.

In de loop van september en oktober 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. Terwijl Langstraat is bevrijd, blijft het Land van Altena ten noorden van de Bergsche Maas bezet gebied. In deze streek en in de Biesbosch wordt het verzet name actief om inlichtingen naar het zuiden te sturen, onderduikers over de grens te helpen en wapens te smokkelen.

Op 4 december vertrekt Jan naar Dussen, waar hij bij een bekende verblijft en zich voordoet als boerenknecht. Op de zolder van de schuur van het boerenhuis verbergt hij een zender waarmee hij gegevens over Duitse troepenbewegingen doorseint naar het gemeentehuis in Capelle. Vandaaruit worden de inlichtingen naar de geallieerden doorgespeeld.

Op Kerstavond 1944 stuurt Jan verontrustende informatie door over de vorming van een grote Duitse troepenmacht langs de grens met het bevrijde zuiden. Wat de geallieerden al langer hadden vermoed, wordt door Jan bevestigd: het Duitse leger staat op het punt om onder leiding van Luftwaffe-generaal Kurt Student een aanval op Antwerpen te lanceren via West-Brabant. De verrassingsaanval dient ter ondersteuning van het vanaf 16 december geopende Ardennen-offensief dat hetzelfde doel voor ogen heeft.

Omdat Jan de precieze locaties van de geschutstellingen heeft doorgegeven, kunnen de geallieerden met doelgerichte bombardementen het verwachte offensief pareren. De Duitse verrassingsaanval is op voorhand mislukt.

De Duitsers vermoeden dat ze verraden zijn en gaan op onderzoek uit. Ze vinden de verborgen zender en voeren de boerenfamilie af om hen te fusilleren. Als Jan dit te weten komt, geeft hij zichzelf vrijwillig aan om de familie vrij te krijgen. In plaats daarvan wordt Jan in gevangenschap afgevoerd naar Amsterdam en aan hardhandig verhoor onderworpen. Hij geeft echter geen namen prijs en wordt op 6 januari 1945 in Amsterdam gefusilleerd. Jan is 21 jaar geworden en wordt thuis in Sprang-Capelle begraven. Daar draagt sinds 1947 de plaatselijke scoutingvereniging zijn naam. Behalve een straat is er in Sprang ook een monument aan Jan gewijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

em postema koekkoek zei op 17 december 2017

deze jan de rooij heeft in de schuur van mijn fam koekkoek (ik geloof mijn opa marcus) in dussen gezeten om berichten door te sluizen hij is ontdekt en mijn fam werd tegen de muur gezet toen heeft hij zich aan gegeven en was mijn fam koekkoek geredt

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag E. Postema Koekkoek, nog hartelijk dank voor de aanvulling. Wat een bijzondere episode voor uw familie! We gaan het meenemen in het verhaal van Jan in de eregalerij van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.