Janus de Rooij

1923 - 1945

Janus wordt geboren op 1 december 1923 in Bosschenhoofd. Zijn ouders verhuizen in 1928 naar Oudenbosch en het jaar daarop naar Haarlemmermeer. Uiteindelijk vestigt de familie zich in Badhoevedorp. Daar woont Janus bij zijn ouders terwijl hij als bediende werkt in een kruidenierszaak.

Via het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) ontvangt hij gedurende de bezettingsjaren meerdere oproepen om zich te melden voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar bij de daaropvolgende medische onderzoeken wordt hij telkens afgekeurd. Als hij op 2 januari 1945 opnieuw opgeroepen wordt, ditmaal om langs de wegen schuttersputten te graven, weigert hij te verschijnen en duikt onder bij een familie in zijn woonplaats.

Tegen het einde van diezelfde maand wordt Janus met twee anderen gearresteerd door leden van de Feldgendarmerie, op verdenking van het illegaal slachten van vlees dat voor Duitse militairen bestemd is. Hij wordt overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam, waar de Duitsers hem op een lijst van Todeskandidaten plaatsen die in aanmerking komen voor fusillering bij represailles.

Op 6 april 1945 wordt Janus uit de cel gehaald en naar Limmen gebracht. Daar wordt hij met negen verzetsmensen gefusilleerd als represaille voor het doden van een jonge Duitse militair in die plaats. Janus is 21 jaar geworden en wordt in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.