A. van den Enden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Ad van den Enden

1909 - 1943

Ad wordt geboren op 1 november 1909 in Princenhage als zesde van de negen kinderen van Adrianus van den Enden senior en Wilhelmina Franken. Hij is getrouwd met Antonia Rasenberg uit Hooge en Lage Zwaluwe en samen wonen ze met hun twee kinderen in Princenhage. Voor het uitbreken van de oorlog werkt Ad als buschauffeur in Breda.

Nadat het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland is binnengevallen, wijkt Ad uit naar Engeland, om vandaaruit aan geallieerde zijde deel te nemen aan de strijd tegen de bezetter. Na aankomst wordt hij als soldaat ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade.

Op 25 september 1943 verlaat Ad met Piet Slits uit Helmond en enkele andere kameraden in een open vrachtwagen hun kamp op Ashridge Estate om de bioscoop in Luton, twintig kilometer verderop, te bezoeken. Even voorbij het kamp springen Ad en Piet in Little Gaddesden bij Berkhamsted uit de open laadbak, maar missen dan een achteroprijdende personenauto die hen niet meer kan ontwijken. Ad en Piet raken in de aanrijding fataal gewond en overlijden diezelfde dag nog. Ad is 33 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Wolverhampton.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.