J.C. Endeveld (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Endeveld

1914 - 1942

Jan wordt geboren op 14 december 1914 in Tilburg en woont in Apeldoorn, waar hij werkt als schoenmaker. Jan is communist en wordt tijdens de Duitse bezetting wegens zijn politieke achtergrond en verzet gearresteerd en vastgezet, vermoedelijk in kamp Amersfoort.

In de loop van 1942 wordt in het oosten van Nederland herhaaldelijk sabotage gepleegd door het verzet. Als op 15 oktober een voor de Duitsers bestemde voorraad in de gashaven van Deventer verloren gaat, besluit Hanns Albin Rauter, de hoogste gezagvoerder van de SS en de Duitse politie in Nederland, tot represailles over te gaan. De volgende dag worden vijftien willekeurig gekozen communistische of socialistische gijzelaars uit kamp Amersfoort, Haaren en Sint-Michielsgestel naar de Leusderheide bij Woudenberg gebracht. Daar worden ze in twee groepen geëxecuteerd. Jan is een van deze gijzelaars. Hij is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.