Adriaan Koldenhof

1916 - 1944

Adriaan wordt geboren op 12 november 1916 in Apeldoorn en is als marechaussee gestationeerd in Breda. Tijdens de Duitse bezetting is hij vanuit die functie actief in het verzet. Op 6 augustus 1942 wordt hij na verraad gearresteerd en een jaar lang vastgehouden in de strafgevangenis in Scheveningen, berucht als het ‘Oranjehotel’. Hierna wordt hij naar kamp Vught getransporteerd, waar hij ook een jaar lang wordt gevangengehouden.

Uiteindelijk wordt Adriaan gedeporteerd naar het concentratiekamp Gross-Rosen in het Duitse Neder-Silezië (nu Rogoźnica in Polen). Samen met Natzweiler-Struthof in de Vogezen is Gross-Rosen een van de twee grote Nacht und Nebel-kampen waar politieke gevangenen naartoe worden gestuurd die vanuit hun thuis spoorloos moesten verdwijnen, zonder dat de nabestaanden ooit te weten zouden komen wat er met hen is gebeurd.

In het kamp ondergaan de gevangenen een doodstraf die niet actief wordt voltrokken; het extreem zware werk in de granietmijnen op schromelijk tekortschietende rantsoenen en nauwelijks medische zorg moet de gevangenen fataal verzwakken. Adriaan bezwijkt aan de geleden ontberingen in het kamp op 19 december 1944. Hij is 28 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.