Alphons Kokshoorn

1919 - 1943

Alphons wordt geboren op 6 februari 1919 in Teteringen. Hij tekent voor militaire dienst en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de genietroepen in Meester Cornelis, ten zuidoosten van Batavia.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Alphons wordt ingezet bij de verdediging van de kolonie in Bandoeng, maar na een veldtocht van drie maanden wordt het KNIL op 8 maart 1942 in Bandoeng gedwongen tot de overgave.

Diezelffde dag wordt Alphons krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de kampen. Later wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Kuie, op 190 kilometer van het oostelijke eindpunt van de lijn in Non Pladuk en dertig kilometer ten noorden van de beruchte Hellfire Pass.

Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent lange dagen van extreem zwaar werk in het broeierig hete weer van de tropen. De voeding is zeer karig en er zijn nauwelijks medicijnen voorhanden tegen endemische ziekten. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan mishandelingen en lopen grote kans in hun verzwakte toestand te verongelukken.

Voor Alphons worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij wordt ziek op 16 juli 1943 en overlijdt op 23 juli aan acute enteritis, veroorzaakt door de onhygiënische omstandigheden in het kamp. Alphons is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in het Thaise Kanchanaburi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

l.q.kokshoorn zei op 1 februari 2020

Fons was mijn neef die ik, voor hij naar Indie vertrok goed heb gekend.
Vlak voor de oorlog hier uitbrak was hij plotseling verdwenen en wist ik niet waar hij gebleven was. Pas veel later heb ik vernomen dat hij in Thailand omgekomen en begraven is.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 februari 2020

Bedankt L.Q. Kokshoorn, voor uw reactie. We missen nog een portretfoto van Fons. Is er wellicht een kans dat u een foto van hem bezit?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.