Adriaan van Kesteren

1889 - 1940

Adriaan wordt geboren op 25 mei 1889 in Gorinchem en woont in ’s-Hertogenbosch. Als adjudant-onderofficier instructeur dient hij bij de stafcompagnie van II-1 Regiment Wielrijders van de Koninklijke Landmacht. Als in het voorjaar van 1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland toeneemt, wordt Adriaan met zijn eenheid ingezet bij de verdediging van Zuid-Holland, tussen Ottoland en Molenaarsgraaf.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen volledig in. Als op 14 mei 1940 bekend wordt dat de capitulatie van het Nederlandse leger aanstaande is, wordt Adriaan waanzinnig. Hij kleedt zich in burger en begint met een handpistool willekeurig rond te schieten bij het stafkwartier in Ottoland (Zuid-Holland). Hij raakt daarbij twee mensen, totdat hijzelf door een wachtmeester van de huzaren wordt doodgeschoten. Adriaan is 50 jaar geworden. Hij wordt met uiteindelijk militaire eer begraven op de Grebbeberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.