Adriaan van Terheijden

1920 - 1944

Adriaan wordt geboren op 15 augustus 1920 in Bergen op Zoom als zoon van Petrus van Terheijden en Anna Free. Van beroep is hij koopman.

Tijdens de Duitse bezetting besluit hij op enig moment uit te wijken naar Engeland, om vandaaruit aan geallieerde zijde deel te nemen aan bevrijding van Nederland. Op 21 juli 1942 wordt hij echter door de Gestapo gearresteerd in het Franse Delle aan de Zwitserse grens. Adriaan wordt vastgezet en uiteindelijk naar concentratiekamp Dachau bij München gedeporteerd. Vanuit het hoofdkamp wordt hij daarna naar een van de buitenkampen bij Augsburg doorgezonden. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet ten behoeve van de oorlogsindustrie, zoals de productie van munitie en de reparatie van vliegtuigen.

De gevangenen maken er lange dagen van zeer zwaar werk, waarvoor het nauwelijks eetbare voedsel en de medische zorg schromelijk tekort schieten. Ondertussen staan ze voortdurend bloot aan de willekeur en de mishandelingen van de bewakers en lopen ze in hun verzwakte toestand groot risico om ernstig te verongelukken. De gevangenen worden onder erbarmelijke omstandigheden in overbevolkte barakken ondergebracht, waar ze niet zelden met meerdere personen tegelijk een smerige brits moeten delen. Door het totale gebrek aan hygiëne kunnen ziektes zich zeer snel verspreiden. Door deze slechte omstandigheden vallen er tienduizenden slachtoffers, verspreid over de honderden buitenkampen in Duitsland.

Ook voor Adriaan worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij overlijdt op 16 maart 1944 in Augsburg op 23-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.