Adrianus wordt geboren op 5 juni 1925 in Oudenbosch. In het najaar van 1946 komt hij op als dienstplichtige bij de Koninklijke Landmacht in Assen, waar hij wordt ingedeeld bij het daar opgerichte 4-1 Regiment Infanterie.
Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind mei 1947 vertrekt hij aan boord van de Kota Baroe naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand aan land gaat bij Palembang op Sumatra. Daar wordt Adrianus met zijn bataljon ingewerkt door KNIL-militairen en gelegerd op verschillende posten rond de stad.
Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt Adrianus ingezet voor de bewaking van de stad tegen revolutionaire infiltraties. Enkele acties worden door kleinere pelotons van het bataljon uitgevoerd om de olievelden in de omgeving te beveiligen. Na afloop van de Actie worden posten verspreid over het binnenland bemand om het nieuw veroverde gebied te beveiligen. In april 1948 wordt Adrianus’ bataljon overgeplaatst naar Lahat, waar patrouilles worden uitgevoerd langs de demarcatielijn.
Op 29 december, als de Tweede Politionele Actie dan al tien dagen gaande is, trekt Adrianus vanuit Lahat op richting Benkoelen aan de westkust van Sumatra. De lange, zware tocht door de binnenlanden wordt daarbij sterk gehinderd door vernielingen aan de weg, maar uiteindelijk worden de doelen gehaald.
De Nederlandse troepen worden na afloop van de Actie geconfronteerd met het probleem dat ze zonder extra versterkingen een veel groter gebied moeten patrouilleren. In diezelfde tijd voert het revolutionaire leger de guerrillastrijd tot ongekende intensiteit op. Voor de zwaar onder druk gezette Nederlanders is het onmogelijk om effectief de rust te bewaren in de veroverde gebieden. Ook in Zuid-Sumatra neemt het aantal incidenten met hinderlagen, trekbommen en aanvallen op patrouilles sterk toe.
In februari 1949 raakt Adrianus, op dat moment korporaal, bij een van deze aanvallen op zijn patrouille ernstig gewond als gevolg van een granaatscherf in zijn buik. Hij wordt met spoed overgebracht naar de militaire kliniek in Lahat, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Adrianus bezwijkt op 23 februari 1949 aan zijn verwonding. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.
Reactie toevoegen