Adriaan van Wijngaarden

1912 - 1945

Adriaan wordt geboren op 1 april 1912 in Almkerk en is werkzaam als fabrieksarbeider. Over eventueel verzetswerk tijdens de Duitse bezetting is niets bekend, maar zijn neef Gerrit staat wel bekend als actief voor de ondergrondse.

In de nacht van 14 op 15 januari wordt Adriaan samen met Gerrit en vier anderen op verdenking van spionage door de Duitsers vanuit Almkerk afgevoerd naar Geldermalsen. Aangekomen op de Waalbandijk te Nieuwaal in de gemeente Gameren, zouden Adriaan en Gerrit samen met een derde persoon volgens de Duitsers hebben geprobeerd te vluchten en zijn ze op de vlucht doodgeschoten. De derde persoon belandt met schotwonden in de Waal en wordt niet meer teruggezien.

Als de lichamen van Adriaan en Gerrit worden gevonden door wachtmeester der marechaussee P.L. Spin uit Gameren, blijken ze als gevolg van een gerichte schoten in het hoofd en de hartstreek te zijn omgekomen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Adriaan en Gerrit standrechtelijk zijn gefusilleerd, in plaats van dat ze 'op de vlucht' zijn doodgeschoten.

Adriaan, 32 jaar, en Gerrit, 28 jaar, vinden hun laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 maart 2020

Wat fijn dat jij ons hierop attendeert, Bertjan! Ik ga de link doorsturen naar één van mijn collega's, die ernaar gaat kijken. Hartelijk dank voor je reactie!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.