Gerrit van Wijngaarden

1916 - 1945

Gerrit wordt geboren op 7 mei 1916 in Almkerk en is werkzaam als landarbeider. Ten tijde van de Duitse bezettingsjaren is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze activiteiten voor de ondergrondse is niets bekend.

In de nacht van 14 op 15 januari wordt Gerrit samen met zijn neef Adriaan en vier anderen op verdenking van spionage door de Duitsers vanuit Almkerk afgevoerd naar Geldermalsen. Aangekomen op de Waalbandijk te Nieuwaal in de gemeente Gameren, zouden Gerrit en Adriaan samen met een derde persoon volgens de Duitsers hebben geprobeerd te vluchten en zijn ze op de vlucht doodgeschoten. De derde persoon belandt met schotwonden in de Waal en wordt niet meer teruggezien.

Als de lichamen van Gerrit en Adriaan worden gevonden door wachtmeester der marechaussee P.L. Spin uit Gameren, blijken ze als gevolg van een gerichte schoten in het hoofd en de hartstreek te zijn omgekomen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Gerrit en Adriaan standrechtelijk zijn gefusilleerd, in plaats van dat ze ‘op de vlucht’ zijn doodgeschoten.

Gerrit, 28 jaar, en Adriaan, 32 jaar, vinden hun laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.