Adrianus Bastiaansen

1912 - 1942

Adrianus wordt op 17 januari 1912 geboren in Ginneken. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij in dienst de rang van sergeant bekleedt.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Adrianus onder de wapenen geroepen om Celebes te verdedigen.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd en is Java gevallen. Het KNIL capituleert daar op 8 maart 1942. In de meer afgelegen eilanden en regio’s blijven Nederlandse militairen echter doorvechten, zo ook in Midden-Celebes, waar rond Kolonodale aan de oostkust waar nog enkele maanden een actieve verzetshaard blijft bestaan.

De geografische vorm van Celebes maakt het echter onmogelijk voor de Nederlanders om een effectieve guerrillastrijd te voeren; het eiland heeft een relatief klein binnenland en een zeer lange kustlijn waar de Japanse vloot oppermachtig is en het verloop van de strijd kan dicteren. Als ook steeds meer troepen deserteren of overlopen, verslechtert de positie voor de Nederlanders met de dag.

Adrianus sneuvelt op 22 juni 1942 in Kolonodale, als een van de verdedigers van Celebes tegen de Japanse invaller. Hij is 30 jaar geworden. De laatste verzetshaard op Celebes zou in augustus van dat jaar worden gebroken, niet alleen door de Japanse overmacht, maar ook door het verlies van de steun van de lokale bevolking die zich naar de nieuwe machthebbers schikken.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.