A.M. Horvers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adrianus Horvers

1920 - 1940

Adrianus wordt geboren op 10 september 1920 in Tilburg, waar hij als wever werkt. In het kader van de algehele mobilisatie van 1939-1940 wordt Adrianus als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en ingezet bij de verdediging van de Peellinie, als lichte mitrailleurschutter van kazemat S-37 bij Mill. Op 11 mei 1940, een dag na de inval van het Duitse leger, dekt Adrianus met vier kameraden de terugtocht van de Nederlandse strijdmacht. In die vroege ochtend breekt een vuurduel uit met de optrekkende Duitsers die de kazemat van nabij benaderen en met enkele gerichte treffers door de schietgaten de bemanning binnen ombrengen. Adrianus sneuvelt die dag op 19-jarige leeftijd. Aanvankelijk wordt hij bij kasteel Tongelaar in Mill begraven als “een onbekende soldaat gevonden in de kazemat tegenover Kanadabosch op de Bosschen”. Op 26 juni 1940 kan zijn identiteit worden vastgesteld; de dag erop volgt zijn herbegrafenis op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Goirkestraat in Tilburg.

Samen met de sergeant en de drie andere soldaten die in het vuurgevecht zijn omgekomen, is Adrianus postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.