P.M. Houben (bron: BHIC)

Petrus Houben

1923 - 1944

Petrus wordt geboren op 16 januari 1923 in Dongen. Als lid van het gewapende verzet tijdens de Duitse bezetting kan hij zich in de loop van september of oktober 1944, de maanden waarin zuidelijk Nederland wordt bevrijd, aansluiten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Samen met plaatsgenoot Johannes de Jong wordt hij aangesteld als bewaker van de vuilstort aan de Oude Baan in Dongen, waar munitieresten zijn gestort. Deze zijn afgevoerd na de dodelijke explosie van 23 oktober 1944 op boerderij Haagh in de Dongense Vennen, toen een Duits munitiedepot ontplofte. Tussen het gestorte afval bevinden zich echter nog granaten en mijnen die op scherp liggen.

Op 2 december 1944 explodeert een deel van deze overgebleven munitie op de vuilstort. De beide bewakers komen bij dit ongeluk om het leven. Petrus is 21 jaar geworden; Johannes 18 jaar. Na de oorlog zijn ze begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Hannie Peeters zei op 20 september 2019

Wat goed om te zien dat ook mijn oom in jullie systeem zit
Mochten jullie interesse hebben, er zijn foto's van zijn indrukwekkende begrafenis (samen met Jan de Jong)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.