A.N. Kanters (bron: Heemkundekring Made en Drimmelen)

Adrianus Kanters

1910 - 1940

Adrianus wordt geboren op 10 maart 1910 in Raamsdonksveer en woont in Raamsdonk. In 1935 huwt hij met Johanna van Leeuwen, maar zij overlijdt een jaar later in het kraambed, samen met hun enige kind. Adrianus blijft ontroostbaar en diep teleurgesteld in het leven achter. Wanneer hij vanwege de toegenomen oorlogsdreiging als dienstplichtige wordt opgeroepen, neemt hij definitief afscheid van zijn moeder. Hij verwacht niet levend terug te keren.

Als infanterist wordt Adrianus begin mei gelegerd in het zuidelijke deel van de Peel-Raamstelling. Nadat het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland is binnengevallen, krijgen de verdedigers het bevel zich terug te trekken. Adrianus wordt met zijn regiment via Maarheeze naar Budel gestuurd. Omdat Maarheeze dan echter al is ingenomen, wijkt de groep uit naar het nog vrije Sterksel. In de nacht van 11 op 12 mei verstoppen de soldaten zich in een bos langs de weg Someren-Heeze om de ochtend af te wachten. Vanuit hun schuilplaats horen ze onafgebroken de Duitse colonnes langstrekken. In de ochtend gaat het mis; de soldaten worden omsingeld en onmiddellijk onder vuur genomen. Adrianus sneuvelt in dit vuurgevecht, samen met soldaat Aarts en sergeant Broos. Adrianus is 30 jaar geworden.

Drie dagen later worden de lichamen gevonden door de 16-jarige Antoon van Gennip uit Heeze en op 18 mei volgt hun begrafenis in Sterksel. Adrianus vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg. In zijn woonplaats Raamsdonk wordt zijn overlijdensakte opgesteld door gemeenteambtenaar Anton Brejaart die op 23 augustus 1944 zelf zou worden doodgeschoten.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 februari 2018

Bedankt voor de achtergrondinformatie, Harrie! Samen met de door Moos ingezonden links hebben we het verhaal van soldaat A.N. Kanters zo al heel goed in beeld gekregen.

Henk Kanters zei op 28 juni 2018

Het volgende verhaal heb ik van mijn vader gehoord. Mijn vader was de broer van Adrianus Kanters.
In 1935 is mijn oom getrouwd met Johanna van Leeuwen en in 1936 bij de geboorte van hun eerste kind
is zijn vrouw en tevens het kind in het kraambed overleden. Hij was zo teleurgesteld in het leven dat de oorlog voor hem een uitkomst was. Toen hij werd opgeroepen om het vaderland te dienen zei hij tegen zijn moeder:"moeder ik neem afscheid want ik kom niet meer terug". en aldus geschiede.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 29 juni 2018

Bedankt voor de reactie, Henk. Wat een heftig verhaal. Het doet ons er wellicht aan herinneren dat sommige mensen al beschadigd zijn voordat ze de oorlog hebben meegemaakt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.